Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.23 / dotaz č. 153916
Dobrý den, potřeboval bych poradit, zda je výhodné pořídit tepelné čerpadlo. V květnu budu mít nainstalovanou fotovoltaickou elektrárnu s bateriemi, topím plynem a mám kondenzační kotel. Obytná plocha domu je cca 200 m2, mám zateplený řadový dům, v oknech trojskla.
Dobrý den, děkuji za dotaz. To, že máte zateplený dům a zvažujete instalaci FVE s bateriovým úložištěm vytváří předpoklad pro náhradu stávajícího spalovacího zdroje tepla za tepelné čerpadlo, pravděpodobně zvažujete TČ vzduch voda. Určitě se nejedná o malou investici a stanovit dobu návratnosti z těchto obecných informací si netroufám, Na pořízení FVE můžete čerpat dotaci v NZU, na výměnu zdroje za plynový kotel dotace zatím není dotace možná. Co ale ve vašem dotazu nezmiňujete je typ otopné soustavy. Pro tepelné čerpadlo platí, že s vyšším požadavkem na teplotu topné vody klesá topný faktor COP a tedy jeho účinnost. Pokud máte v domě teplovodní plošné podlahové vytápění je to ideální stav. Pokud ale využíváte otopnou soustavu s radiátory kde je požadavek na teplotu otopné vody vyšší, musíte počítat s nižší účinností než bývá uváděna výrobcem. Například u otopné soustavy, která byla původně navržena na teplotní spád 90/70°C a po zateplení domu (snížení tepelných ztrát) předpokládáme poloviční výkon otopné soustavy potřebujeme topnou vodu cca 60°C. Topný faktor COP tepelného čerpadle při teplotní charakteristice A2/W35 (to znamená teplota vzduchu 2°C a teplota výstupní topné vody 35°C) je 3,1 při požadavku na teplotu výstupní topné vody 55°C klesne na cca 2,6 tedy klesne jeho účinnost a s tím se musí počítat.
V případě, že se rozhodnete pro instalaci TČ doporučuji nechat si zpracovat projekt a návrh TČ odborným projektantem. Důležité je znát tepelné ztráty domu, taky v návrhu správně stanovit bod bivalence a podle toho správně navrhnout topný výkon čerpadla. Předimenzované tepelné čerpadlo zvyšuje pořizovací náklady, a klade vyšší požadavky na regulaci výkonu což může ovlivňovat i jeho životnost.
Chtěl jsem touto odpovědí upozornit na co si dát pozor, a kde jsou slabé stránky při provozu, doufám, že tyto informace budou pro vás užitečné.
S pozdravem Švadleňák, EKIS Uherský Brod.