Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.23 / dotaz č. 154381
Dobrý den,
chci se zeptat,jestli můžeme s manželkou čerpat zelená úsporám na zateplení střechy.S manželkou pobíráme starobní důchod, ale manželka stále pracuje.RD máme z roku 2003 jako novostavbu.Od
začátku máme tepel.čerpadlo,tzn. že jsme museli splńovat tehdejší normy na zateplení rd.Nicméně
požadavky na zateplení jsou dnes asi někde jinde/např. zateplení stěn máme 10cm polystyr.../.
Přesto mám pocit, že zateplení střechy má určité rezervy.Dá se určit jaká by měla být izolace střechy ,spočítat a určit zda se vůbec vyplatí? Izolaci stěn zvětšit o dalších 10cm nebude asi dávat ekonomický smysl.
Můžeme vůbec žádat příspěvek na zateplení domu,když jsme v r.2003 žádali dotaci na tepel. čerpadlo?/nepamatuji si zda tehdejší dotace nebyla určena právě na zateplení domu/.
Děkuji. S pozdravem

Dobrý den,

ano, teoreticky by bylo možné čerpat podporu v rámci nová zelená úsporám. Ovšem je potřeba vždy splnit podmínky/požadavky konkrétní Výzvy. A to záleží nejen na formální stránce (způsobilost žadatele k tomu, aby mohl žádat o podporu), tak také technické.

Celá problematika není jednoduchá a vždy je potřeba pro každý případ najít optimální řešení. K tomu slouží například služby kvalitního energetického specialisty, který dané místo navštíví a navrhne to nejlepší možné řešení z pohledu nákladů na opatření, návratnost investice a možnost získání podpory.

V tomto formátu a s dodanými informacemi není možné přesně určit, zda by bylo zateplení střechy s využitím veřejné podpory možné. Nejlepší bude kontaktovat přímo energetického specialistu, který je v seznamu MPO a domluvit se s ním na dalším postupu.

Ing. Radim Paluska, Ph.D.