Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.23 / dotaz č. 158514
Dobrý den,
umíte udělat v rámci poradenství také energetický audit?

Abych to blíže vysvětlil - bydlím v bytovém domě, který byl před cca 10 - 15 lety zateplen ( nevím přesně, já se nastěhoval již do hotového). Dávala se tam 14-ka polystyren a dvojskla 1.1. Topení máme centrální, výtopnu na biomasu.
Osobně jsem přesvědčen, že by bylo dobré izolaci zesílit, do oken dát trojskla, fotovoltaiku a podobná úsporná opatření, která by šetřila přírodu a konečně i naše peněženky. Narazil jsem ale na silný odpor původních osadníků, kteří tam bydlí již přes 40 let, protože by to finančně už neutáhli.
Čemuž absolutně rozumím. Přesto či spíše právě proto mne napadl energetický audit, který by nám mohl poradit, co by se dalo zlepšit a za kolik.
Zajímalo by mne hlavně takové řešení (a kdysi jsem v nějakém článku četl, že je to možné), kdy by se pro naše "domorodce" nezvedla splátka do fondu oprav a energie, ale přitom se opatření udělalo a platilo právě z uspořené částky za energie.
Zároveň je mi jasné, že cokoli se bude dělat, tak se bude dělat výhledově, protože stále ještě není splacen původní úvěr na zateplení a čeká nás rekonstrukce elektroinstalace. A někteří sousedé chtějí betonové balkony... O to více by bylo zajímavé zjistit, co by dokázal takový audit poradit.
Včera jsem také zjistil, že v podstatě všem sousedům ve 4. patře se stejně jako mně obrovsky rosí okna v místnostech, kde zrovna netopí - jako třeba v ložnici (já osobně větrám několikrát denně a prádlo tam nesušíme, kytky v těch místnostech také nemáme). Tam by myslím výměna skel pomohla či se pletu? Psal jsem kvůli té změně výrobci oken - prý by trojskla náš profil unesl...
A teď už konec mému poněkud chaotickému psaní - umíte nějaký takový audit zpracovat? A pokud ne, máte představu, kolik stojí a koho mi doporučit? Rád bych měl "nějaký papír" v ruce, se kterým bych mohl posléze sousedy obcházet a zkoušet maximální možné průchozí řešení...
Pomohlo by Vám k vypracování původní hodnocení energetické náročnosti, které bylo při rekonstrukci děláno? Myslím, že včera předsedkyně SVJ říkala, že se dělalo i měření termokamerou.

Moc děkuji, pokud jste dočetli až sem a těším se, že mi třeba odpovíte, s pozdravem
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Energetický audit podle zákona č. 406/2000 Sb. pro váš případ není příliš vhodný, protože jeho struktura a jiné náležitosti jsou definovány legislativou, takže je úplně k ničemu.
Doporučuji nechat zpracovat studii, která posoudí jednotlivé možnosti energetických úspor, jako je výměna zasklení či zvýšení tloušťky zateplení. Můžete se obrátit na některého energetického specialistu, viz: https://www.mpo-enex.cz/experti/
Jde o službu, která přesahuje rámec bezplatné poradny, cena bude záviset na vámi požadovaném rozsahu studie (několik tisíc až desítek tisíc Kč).

Obecně je problematické zvětšovat tloušťku existujícího zateplení. Jak technicky (kotvení další vrstvy izolantu), tak ekonomicky: Vylepšujete něco, co už je relativně dobré, takže zlepšení (úspora energií) bude poměrně malá.
U výměny zasklení narážíme na technický problém: trojsklo by mělo mít tloušťku vzduchové mezery mezi skly 16 mm, aby efektivně izolovalo. Čím menší tloušťka, tím horší izolační parametry. Při použití argonu (či jiného plynu) místo vzduchu lze mezeru mezi skly snížit, ale trojsklo je dražší. Je otázka, jak široké trojsklo by bylo možné instalovat do vašich stávajících rámů. Při skladbě 4 mm sklo / 16 mm vzduch / 4 mm sklo / 16 mm vzduch / 4 mm sklo je celková tloušťka 44 mm. Součinitel prostupu se pak zlepší ze stávajících 1,1 W/m2.K. na cca 0,9 až 0,8 W/m/m2.K (dle typu pokovení). Lépe izolující zasklení může samozřejmě snížit rosení oken, ale problém je někdy také v rámu (obvykle izoluje hůře, než zasklení).

Co se týče financování úsporných opatření z uspořené částky za energie – zde je problém, jak zjistit, kolik energie a peněz uspořily jednotlivé byty. Úspora totiž nezávisí jen na zateplení, ale i na chování lidí. Nelze dokázat, že někomu klesla spotřeba tepla díky zateplení a ne díky tomu, že snížil teplotu v bytě o několik stupňů.

Pokud uvažujete o fotovoltaice, doporučuji tuto publikaci:
https://uploads-ssl.webflow.com/624556382bb4ee451535424a/643d0a02980fffdb021c4eef_UKEN_Jak%20na%20společnou%20fotovoltaiku%20u%20bytových%20domů.pdf

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný