Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.23 / dotaz č. 161002
Dobrý den, doslechla jsem se, že by snad od 1.9.2023 mohla být dotována výměna plynového kotle i v panelácích. Je to pravda?
Dobrý den,
dotace na výměnu zdrojů, resp. na rekonstrukce rodinných a bytových domů poskytuje program Nové zelená úsporám (NZU).
Aktuální výzva NZU ukončí příjem žádostí 30.6.2023. Zároveň je avizováno, že v září 2023 začně příjem žádostí v nové etapě NZU.

Momentálně ještě nejsou k dispozici přesné podmínky pro novou etapu programu NZU.
Včera (25.5.2023) Ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí ČR představilo základní parametry dotace na výměnu starých plynových kotlů. Je avizováno, že výměna starých plynových kotlů bude podporována. Podmínkou podpory bude aspoň částečně zateplený dům dosahující minimálně úrovně D klasifikační třídy energetické náročnosti budovy.

Z tiskové zprávy však přímo nevyplývá, zda se toto opatření bude týkat pouze rodinných domů, nebo i bytových, přesné stáří kotlů a další podrobnosti.
V tuto chvíli tedy doporučuji sledovat internetové stránky Nové zelené úsporám www.novazelenausporam.cz, až bude nový program vyhlášen, resp. zveřejněny Závazné pokyny pro žadatele.

Níže odkazy na tiskové zprávy s dílčími informacemi k nové etapě NZU:
https://novazelenausporam.cz/tiskova-zprava/46
https://www.mzp.cz/cz/news_20230525-Nova-zelena-usporam-nabidne-vyhodnejsi-podminky-pro-bytove-domy-Na-dotace-lepe-dosahnou-nizkoprijmove-domacnosti
https://www.mzp.cz/cz/news_20230523_Z-Nove-zelene-usporam-muzete-od-zari-vymenit-i-svuj-stary-plynovy-kotel








Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim
Téma:  Plyn
tisk