Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.23 / dotaz č. 161847
Dobrý den, je možno provést kontrolní výpočet vhodnosti použití stávajícího komína v RD? Kamna Nordica Rossella Plus Forno. Komín zděný s pouzdrem DN 200 mm, účinná výška 5,4 m. Nad střechou 1 m, v nezatepleném prostoru 1 m.
Kouřovod 1,4 m. Napojení přes T45.
Orientační výpočet byl zpracován pro zděný komín s pouzdrem, bez izolace (tepelný odpor komínové konstrukce dopočítán 0,27 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči zajištěn z místnosti, protože v dotazu není uvedeno, zda je spotřebič připojen na externí přívod vzduchu (ve výpočtu, tlaková ztráta na přívodu vzduchu = 4 Pa). Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 200 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu by měla být připojena krbová kamna La Nordica Rossella Plus Forno o jmenovitém výkonu 9,1 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 215°C, hmotnostní průtok spalin 7 g/s a požadavek na tah 12 Pa (technická data převzata z technického listu spotřebiče).
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 5,4 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 200, při účinné výšce 5,4 m je splněna tlaková a teplotní podmínka. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 5,4 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 2°C. Není splněna podmínka rychlosti proudění spalin, ve výpočtu vyšla rychlost proudění 0,28 m/s, přičemž normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Před realizací doporučujeme vyřešit přívod vzduchu do spotřebiče (z dotazu není zřejmé, jak je řešeno) a případně dodatečně izolovat komín v nevytápěném prostoru. Rezerva 2°C u teplotní podmínky je hraniční.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk