Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.6.23 / dotaz č. 161935
Jak konkrétně funguje dotace na VÝMĚNU PLYNOVÉHO KOTLE ZA TEPELNÉ ČERPADLO. Jsou bližší specifikace, zda se rozlišuje typ plynového kotle - kondenzační a nekondenzační? Případně co vše je potřeba doložit a jaká je výše dotace? Dá se tato dotace kombinovat s dotací na FVE (lze tam aplikovat kombinační bonus)?
Dotace na výměnu plynových kotlů za tepelné čerpadlo je definována ve zveřejněných Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu RODINNÉ DOMY (platnost vyhlášením příslušné výzvy v ZÁŘÍ 2023).

- Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021.
- Základní podpora (bez bonusů uvedených v kapitole 4.5 Dotační bonusy) na jednotlivá opatření (aktivity) v žádosti je omezena na max. 50 % přímých realizačních výdajů. Případné dotační bonusy se do podpory na jednotlivá opatření nezapočítávají a jsou připočteny k celkové podpoře, která je součtem podpor na jednotlivá opatření. Celková výše podpory nesmí přesáhnout doložitelné přímé realizační výdaje.

OBLAST C-ZDROJE ENERGIE
V této oblasti je podporována instalace obnovitelných zdrojů, popř. využití odpadního tepla v rodinných domech.

Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA
a) Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění ve stávajícím, řádně dokončeném rodinném domě, popř. vymezené bytové jednotce9 rodinného domu s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění v následujících případech výměny: plynových kotlů a topidel stáří min. 20 let za tepelné čerpadlo při splnění podmínky dle odstavce b).
b) Podpora na výměnu elektrického a plynového vytápění je poskytována pouze pro rodinné domy, jejichž obálka budovy splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D stanovenou dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Splnění klasifikační třídy není vyžadováno v případě památkově chráněných budov nebo kombinace s podporou na opatření v oblasti podpory A.

VÝŠE PODPORY v podoblasti C.1
TCA/TCA+ Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch...VYTÁPĚNÍ 60 000Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 80 000Kč
TCV/TCV+ Tepelné čerpadlo vzduch-voda...VYTÁPĚNÍ 80 000Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 100 000Kč
TC+FV Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody s podporou FV 140 000Kč
TCK/TCK+ Tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem...VYTÁPĚNÍ 120 000Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 140 000Kč

DALŠÍ PODMÍNKY
- V případě instalace tepelného čerpadla pro vytápění a přípravu teplé vody společně s podporovaným solárním systémem pro přípravu teplé vody, bude zajištěn přednostní ohřev teplé vody solárním systémem.
- Podpora opatření TČ+FV j e určena pro systémy kombinující tepelné čerpadlo a stávající či nový fotovoltaický systém, který splňuje stejné požadavky na instalaci jako fotovoltaické systémy podporující efektivní využívání tepelného čerpadla, uvedené v kapitole 4.3.3.2, písm. j), a to včetně objemu a způsobu ohřevu akumulačních nádrží, řízení výkonu tepelného čerpadla a regulace.

FVE C3 j) Pro získání podpory na systém s efektivním využitím tepelného čerpadla musí být splněny následující podmínky:
- tepelné čerpadlo spolupracující s FVE musí být využíváno jako hlavní zdroj tepla pro vytápění a ohřev teplé vody a musí umožňovat řízení výkonu.
- v systému musí být instalována akumulační nádrž nebo nádrže o celkovém objemu min. 400 litrů pro ohřev teplé vody nebo kombinovaná.
- regulační systém musí monitorovat aktuální výkon fotovoltaické elektrárny a spotřebu.
V případě, kdy je k dispozici dostatečný výkon pro spuštění tepelného čerpadla, zajistí jeho využití pro ohřev vody v akumulační nádrži, popř. zvýší požadovanou teplotu vody v nádrži nad základní úroveň tak, aby bylo pro dohřev využito tepelné čerpadlo,
- podporu nelze poskytnout, pokud byla nebo je poskytována podpora na výměnu zdroje (podoblast C.1) za jiný typ než tepelné čerpadlo a k podpoře TC+FV.

Minimální rozsah odborného posudku pro podoblasti C.1
A) Kopie grafické části průkazu energetické náročnosti dle vyhlášky č. 264/2020 Sb., popř. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, popř. samostatný protokol výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla posuzované a referenční budovy se zařazením do příslušné třídy dle pravidel stanovených ve vyhlášce č. 264/2020 Sb. Předkládá se pouze pro vybrané žádosti v oblasti C.1 na výměnu plynových kotlů a topidel.
...Dokument musí být vypracován energetickým specialistou, držitelem oprávnění dle § 10 odst. 1 písm. b) zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. V případě předložení pouze protokolu výpočtu se připouští jeho zpracování autorizovanou osobou dle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů.
B) Zpráva o instalaci zařízení/realizaci opatření – je součástí dokumentů předkládaných při doložení realizace (viz kap. 5.2 Dokumenty požadované k doložení realizace projektu). Formulář je ke stažení na webových stránkách programu.