Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.23 / dotaz č. 163007
Potřebuji poradit jak opravit starší rodinný dům ,jaké tam udělat topení.V každém pokoji jsou vawky a bylo tam ustřední etážové topení a ještě el.kotel.
Jaké dotace se dá využít na výměnu oken a zateplení stropu,ohřev vody. Dům je babičky která je nesvéprávná a jsem její optrovník,je spoluvlastníkem domu,má tam trvalé bydliště ale bydlí v domově důchodců v Tovačově.


Dobrý den, děkuji za váš zájem o služby internetové poradny i-EKIS.

Pokud uvažujete o smysluplné opravě systému vytápění rodinného domu tak bych vám doporučil udělat nízkoteplotní systém s podlahovým topením kde výstupní teplota vody bude max do 45°C. Na takovýto systém vytápění pak můžete dnes i v budoucnu osadit jakýkoli zdroj tepla např. tepelné čerpadlo, kotel na biomasu s akumulační nádrží apod. Nejlépe vše řešit s autorizovanou osobou z oboru vytápění, která vám nejlépe poradí a případně i systém vyprojektuje. Ovšem nejprve před realizací vytápění se určitě věnujte zateplení obálky budovy pro maximalizaci snížení tepelné ztráty domu k čemuž směřuje váš druhý dotaz.

Pokud babička bydlí mimo rodinný dům a nemá tam trvalý pobyt před 12.9.2022 není možné využít dotace z NZÚ Light, je ale možné využít dotace „Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu RODINNÉ DOMY“, který se bude rozbíhat v září tohoto roku 2023 a tam můžete čerpat dotace jak na zateplení obálky budovy např. okna, zateplení střech a stropů, podlah, stěn apod. Ve vašem případě, pokud je hlavním zdrojem elektrokotel nebo i plynová lokální topidla ve stáří více jak 20 roků je možné získat dotaci na tepelné čerpadlo. Více o programu se můžete dozvědět na stránkách https://novazelenausporam.cz a podrobněji pak v podmínkách pro rodinné domy, odkaz ke stažení - https://novazelenausporam.cz/dokumenty/podminky-2023.