Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.7.23 / dotaz č. 163463
Dobrý den,

Mám dotaz ohledně měřičů tepla na radiátorech. Opakovaně reklamujeme u SBD NH jejich nepřesné měření a žádali jsme o jejich výměnu, leč marně. Žádali jsme i o jejich přezkum v metrologickém středisku a opět marně.

Poradíte nám jak docílit toho, aby nás někdo začal brát vážně? SBD NH z pozice silnějšího nás ignoruje. Mám nějakou zákonnou možnost donutit SBD NH k přezkoumání nebo výměně měřičů tepla na radiátorech?

Předem děkuji za jakoukoliv zpětnou vazbu.

S pozdravem

Dobrý den,
ačkoliv nespecifikujete typ indikátoru (elektrický, elektrický s dálkovým odečtem, nebo odpařovací) závěr je, že bohužel takový postup neexistuje. Poměrový indikátor totiž není stanovené měřidlo ve smyslu Zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii. Jak už sám název napovídá, jedná se pouze o indikátor, tedy zařízení, které neměří, ale pouze indikuje vytápění. V případě pochybnosti ohledně správnosti indikace někteří výrobci nabízí možnost expertízy na svůj vlastní výrobek, která ale probíhá přímo u výrobce a zpravidla prokáže, že poměrový indikátor indikuje správně. Lze ovšem zvolit cestu nahlášení poruchy či poškození a poté se uplatní §5 vyhlášky č.269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, která definuje, že při poruše měřidla podle zákona o metrologii, zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění nebo instalovaného vodoměru stanoví poskytovatel služeb spotřební složku za dobu poruchy podle údajů dvou z klimatického hlediska srovnatelných zúčtovacích období. Takto si můžete ověřit i Váš náměr s posledními roky o kolik dílků se liší meziroční vyúčtování (rok 2020 je skoro klimaticky shodný jako rok 2022, rok 2021 byl klimaticky náročnější o +14 %). O poruše či poškození je ovšem nutné prokazatelně informovat vlastníka či správce. Pak ještě lze provést orientační kontrolu z vyúčtování, kdy srovnáte "vaše dílky" s celkovým počtem dílků v zúčtovací jednotce jako podíl k celkovému počtu bytů.

S pozdravem ...
Odpovídá:  Ing. Libor Valový - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk