Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.7.23 / dotaz č. 163868
Dobrý den,
chtěli bychom vás poprosit o radu ohledně vytápění půdního prostoru. Půdu nyní zateplujeme izolací Climatizer a chtěli jsme se zeptat, zdali byste nám nemohl poradit ohledně druhu vytápění. Půda je přibližně 15×5×3 m. Vzhledem k tomu že do místa není zavedena voda ani plyn, zvažovali jsme vytápění elektřinou, nicméně si nejsme jisti který druh zvolit, aby vytápění bylo zároveň úsporné. Přemýšleli jsme o podlahovém topení, případně o akumulačních kamnech.
Dobrý den,
při návrhu systému vytápění se vychází z technických, ekonomických a ekologických možností daného projektu.
Zaslaný popis toho o projektu mnoho neříká. Nevíme, co je pod řešeným půdním prostorem, zda je možnost napojit se na již existující systém vytápění, jaké jsou parametry realizovaného zateplení atd.
Obecně, pokud zvažujete elektrický lokální přímotopný systém vytápění samostatně pro půdní prostor, je několik možností - elektrické podlahové vytápění, elektrické přímotopy či elektrická akumulační kamna. Elektrické systémy mají vysokou účinnost výroby energie pro vytápění a výhodu v relativně nízkých pořizovacích nákladech. Jejich nevýhodou je však cena elektrické energie a tím relativně vysoké provozní náklady. Záleží tedy na potřebě tepla na vytápění řešeného prostoru, která určí ekonomickou náročnost provozu.
Jako o úspornější variantě elektrického vytápění by bylo možné uvažovat o teplovzdušném tepelném čerpadle vzduch-vzduch. To je ale podmíněno vhodností dispozice řešeného prostoru, tedy technickými parametry projektu.
Pro podrobnější konzultaci máte možnost obrátit se na Energetická konzultační a informační střediska (EKIS a mobilní M-EKIS), která nabízí bezplatné poradenství o úsporách energie. Kontakty naleznete na https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis.
Přeji pěkný den
Jan Zbíral
Odpovídá:  Ing. et Ing. arch. Jan Zbiral - M-EKIS Dobříš Ing. Zbíral
Téma:  Vytápění
tisk