Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.23 / dotaz č. 165426
Dobry den, seznamila jsem se s odkazem na vasi moznou pomoc k realizaci vyhlaseni dotacniho titulu - Porizeni ekolog.vytapeni pro nizkoprijmove obcany. Chteli bychom pozadat o prvorade odborne stanovisko z hlediska energetickeho vyhodnoceni pro optimalni variantu vymeny kotle na tuha paliva v RD . Nas zamer se nachazi jiz ve fazi schvalene zadosti a fin dotace k jejimu dokonceni.
Dekujeme za vase posouzeni a prip.zajem k teto casove omezene zalezitosti .
Dobrý den,

na základě Vašeho dotazu předpokládám, že jste zapojeni do dotačního titulu Plzeňského kraje Pořízení ekologického vytápění pro nízkopříjmové občany. Ten podporuje výměnu nevyhovujícího topného zdroje buď za:
- kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva, včetně akumulační nádrže, nebo
- kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva, anebo
- tepelné čerpadlo (ne typu vzduch - vzduch).

Uvádíte, že Vaše žádost o poskytnutí dotace již byla schválena, tedy druh topného zdroje již máte vybraný. Pokud dobře rozumím Vaší poptávce po energetickém vyhodnocení pro optimální variantu výměny kotle na tuhá paliva, jedná se o optimalizaci typu resp. výkonu nového zdroje pro Váš dům; jak jsem vyrozuměl z podmínek dotačního programu, energetické posouzení v rámci žádosti o dotaci není vyžadováno. Pro stanovení optimálního výkonu topného zdroje je třeba znát zejména tepelné ztráty domu, způsob jeho větrání a ohřev vody. Pokud máte k dispozici relevantní projektovou dokumentaci domu (zahrnující skutečné rozměrové a materiálové řešení), je to postačující podklad pro potřebné výpočty. V opačném případě je třeba parametry domu zjistit a poskytnout příslušnému odborníkovi pro stanovení příslušných výkonových parametrů zdroje. Dovolím si Vás v této věci kontaktovat mimo tuto platformu.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk