Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.23 / dotaz č. 165751
Dobrý den, prosím o radu, čím nahradit topení elektrickými přímotopy na chatě, dřevěná , montovaná stavba, zateplená, nová okna, obytná plocha cca 40 m2, průměrná roční spotřeba 2200 kWh.
Děkuji.
Děkujeme za otázku, ale je to hodně těžké odpovědět správně, pokud neznáme pravý důvod změny stávající otopné soustavy na jinou otopnou soustavu. Obytná plocha domečku je relativně malá, jedná se o cca plochu 6x6,5 metru. Pokud se jedná o montovanou stavbu, zpravidla všechny prvky stěn, stropů a s tím souvisejících zateplení a tepelných mostů bývají velmi dobře vyřešené. Pokud je zateplení provedeno podle standardů nízkoenergetického bydlení, a jsou instalována nová okna (U cca na úrovni 1,1-1,2), pak bude odhadovaná tepelná ztráta na úrovni 1,5-2,5 kW (při -15 st. C).

To znamená, že při průměrné zimní teplotě budete potřebovat tepelný výkon 0,75-1,25 kW (cca na poloviční tepelné ztrátě)

Dnes topíte elektrickými přímotopy, pak se jedná investičně o velmi nízké náklady na samotnou otopnou soustavu, v řádu do 5 tis. Kč a 2-3 radiátory, každý za 2,5 tis. Kč, celkem tedy investiční náklady za cca 12,5 tis. Kč.

Pokud byste elektrickou otopnou soustavu vyměnila za teplovodní soustavu, budete muset vynaložit cca 120-150 tis. Kč za teplovodní rozvod + 30 tis. Kč za radiátory, celkem tedy 150-180 tis. Kč investičních nákladů. Do této soustavy pak třeba můžete zapojit elektrické tepelné čerpadlo, ale pro tak nízkou spotřebu, budete muset ještě instalovat i poměrně velkou tepelnou akumulaci (zásobník na topení), vyjde zdroj elektrického tepelného čerpadla + zásobník ke 120 tis. Kč minimálně, tedy celková investice bude zapotřebí cca až 300 tis. Kč. Pravdou je, že vyrobíte (získáte) tepelnou energii 3,5-4 kráte levněji než "přímotopy". Při spotřebě elektřiny na vytápění 2,2 MWh ročně, dnes zaplatíte při nastavení maximálních cen cca 15 tis. Kč. Po instalaci tepelného čerpadla byste zaplatila jen 3-4 tis. Kč ročně.

I když výpočet je jednoduchý, a rozdíl úspory je zajímavý 11-12 tis. Kč ročně, pokud uvážíme ekonomickou návratnost takového řešení, pak se budeme pohybovat 300/11,5=26 let. Tento výsledek znamená, že se systém pro tak malý domeček a plochu vytápění v žádném případě nezaplatí před životností zvoleného opatření. Proto bych toto opatření nedoporučil.

Další variantou může být místo tepelného čerpadla využít moderního automatického kotle na biomasu. Investiční náklady na otopnou soustavu zůstanou shodné, sníží se cena za tepelný zdroj, tam lze očekávat o 40-50 tis. Kč menší, tedy celkové investiční náklady budou 260 tis. Kč, celková ekonomická návratnost tohoto řešení bude cca 21 let, což lze odhadnout za dobu životnosti kotle na biomasu. Návratnost je i tak poměrně značná.

Možná poslední varianta bude pro Vás asi nejnadějnější. Opět se bude jednat o instalaci automatického kotle na biomasu, ale nebudete instalovat teplovodní otopnou soustavu - ale vzhledem k rozměrům domečku, vytápěné plochy, uděláte vzduchotechnické rozvody teplého vzduchu nebo "míchačku" teplého vzduchu. Náklady na tyto vzduchotechnické rozvody odhadujeme cca na 20-30 tis. Kč, celkové investiční náklady 170-180 tis. Kč. Ekonomická doba návratnosti bude na úrovni 15-16 let.



Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk