Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.23 / dotaz č. 166453
Dobry den,

3 roky mam nainstalovanou solarni elektrarnu na strese rodinneho domu. Dostal jsem na ni dotaci. Zjistil jsme ale, ze k veceru nemam dost vykonu a chtel bych pridat dalsi panely na druhou stranu strechy. Jde jenom o panely, protoze stridac ma rezervu vykonu. Dodavatel mi ale tvrdi, ze to nelze kvuli dotaci. Ze nelze rozsirit dotovanou elektrarnu. Muzete mi dat informaci kde najit moznosti jak postupovat u rozsireni? Dekuji.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.
Dle podmínek NZU v předchozích výzvách je požadavek na míru využití vyrobené elektřiny v místě výroby.

"Míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby musí být alespoň 70 % z celkového teoretického zisku systému. Celkový teoretický zisk ze systému zohledňuje klimatická data, parametry fotovoltaických modulů vč. orientace ke světovým stranám, ztráty v rozvodech, parametry měniče a dalších komponent systému a stanoví se přesným výpočtem nebo zjednodušeně ze špičkového instalovaného výkonu jako: QFV,celk [kWh∙rok-1] = Pinst [kWp]∙ 1000."

Pokud bude splněna tato podmínka i po rozšíření systému o nové panely, neměl by být problém instalovat další část systému.
Podrobnější informace je možné případně získat od zástupců SFŽP, kteří podmínky stanovili. Ty je možné kontaktovat v seznamu https://www.sfzp.cz/kontakty/pracovnici/.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Legislativa
tisk