Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.23 / dotaz č. 167248
Dobrý den, chtěl bych poradit s druhem vytápění v nezatepleném RD. Mám dosluhující dvacet let starý plynový kotel a řeším výměnu. Budeme dávat nová okna a dveře. Z důvodu nedostatku financí zatím neuvažuji o zateplení. Přemýšlel jsem i o topení klimatizací. Prosím o radu s nejlevnější úsporou. Předem děkuji za radu. Földeš
Dobrý den,
Původní plynový kotel lze vyměnit za nový plynový kondenzační kotel. Výměnou oken a dveří bude snížena tepelná ztráta budovy, celkově tak dojde i ke snížení nákladů na vytápění.
Na výměnu oken a zateplení lze žádat o dotaci v programu Nová zelená úsporám, stejně tak na výměnu hlavního zdroje vytápění. Pokud je původní kotel starší 20 let, lze žádat o dotaci na tepelné čerpadlo ve výši až 100 tis.
Doporučujeme provést kompletní zateplení objektu na doporučené hodnoty ČSN 73 0540-2 /2011, což je základní podmínka pro optimalizaci nákladů na vytápění a zároveň ukazatel pro dimenzování obměny zdrojů.
Vytápění klimatizací nebo tepelným čerpadlem vzduch/vzduch je u nezatepleného domu energeticky náročné.
Konkrétní náklady podle způsobu vytápění se musí ověřit na základě energetického výpočtu podle konkrétních parametrů objektu a zdrojů.
Odpovídá:  Marie Sehnalová - EKIS Kolín SIGREEN tisk