Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.23 / dotaz č. 168832
Zdravím Vás,

prosím je možné čerpat dotaci na tepelné čerpadlo, pokud se přechází z vytápění kotlem na tuhá paliva? Jedná o specifický případ v tom, že v domě jsou dva byty a každý z bytů má svůj kotel. Přechod způsobu vytápění z kotle na tepelné čerpadlo by uskutečnil pouze jeden z těchto dvou bytů v domě. Jedná se o dva různé vlastníky, kteří ve způsobu vytápění nejsou jednotní. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

základní podmínkou je, že v případě, kdy je rodinný dům, na který se žádá o podporu (ve Vašem případě pro tepelné čerpadlo), ve spoluvlastnictví více osob musí žadatel doložit zajištění souhlasu všech spoluvlastníků nemovitosti s provedením opatření (výměnou kotle na tuhá paliva za tepelné čerpadlo) a s přijetím podmínek podpory.
Neuvádíte žádné další údaje, ale pokud budou všichni spolumajitelé souhlasit a budou splněny ostatní dotační podmínky, mělo by být možné získat dotaci na výměnu i pouze jednoho samostatného zdroje tepla (kotle na tuhá paliva) za tepelné čerpadlo pro jeden samostatný byt při splnění dotčených dotačních podmínek podoblasti C.1 NZÚ Rodinné domy.

S přáním hezkého dne Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410