Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 169670
Vážený pane architekte,

jsem starobní důchodce (74 let), manželka je taktéž starobní důchodce (77 let). S manželkou vlastníme rodinný dům Okal postavený v roce 1977.

V roce 1998 jsem provedl zateplení obálky domu a výměnu oken za plastová. Zateplení odpovídalo standardu doby. Spočívalo v sejmutí obkladových desek a zateplení 5 cm polystyrenem systém Baumit, zateplovací systém EPS-F. Dále jsem vyměnil okna za plastová profil REHAU (SRN), celoobvodové kování ROTO CENTRO 100 K (SRN), zasklení izolačním dvojsklem 4-16-4 dodavatel DAFE PLAST Jihlava.

V současné době je zateplení již nevyhovující a já se ptám na možnosti stavebních úprav, které by odpovídaly technickým i našim možnostem a podmínkám NZÚ-Light:

1. jaká je možnost dalšího zateplení
2. jaká je možnost výměny oken dvojskla za trojsklo bez bourání rámů
3. jaká je možnost výměny okenních křídel za dvojsklo vyplněné izolujícím plynem
4. jaká je možnost výměny okenních křídel za dvojsklo vyplněné izolující průhlednou folií
5. jaká je možnost výměny vchodových suterénních dveří k obytné suterénní místnosti.
Obytná místnost v suterénu zřízena z důvodu přibývajících let a obtížného zvládání
schodů.
6. jaká je možnost umístění panelů solárního ohřevu vody, když stávající střecha nelze
pravděpodobně použít z důvodu statiky
7. jak orientovat vzhledem ke světovým stranám panely solárního ohřevu vody, aby byla
zajištěna jejich maximální funkčnost a nebo minimální funkčnost.

Děkuji za info

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. K jednotlivým bodům dotazu uvádím následující:

1) Provedení dodatečného zateplení stěn RD typu OKAL je technicky problematické (zejména kotvení a upevnění dalších vrstev).
2) Vámi uvedené okenní profily jsou vyráběny z kvalitního materiálu. Pokud to rám okna dovolí, tak nejjednodušší možností zlepšení izolační vlastnosti oken je výměna dvojskel za trojskla, bohužel bez možnosti dotace. Trojsklo (nebo skladba dvou skel a meziskelní fólie) bude osazeno v původním rámu okenního křídla, případně v nově vyrobeném o. křídle. Možná je samozřejmě i výměna celého okna, a to s dotací NZÚ-Light ve výši 12 tis. Kč/okno. Jiné způsoby provedení (uvedené pod body 3 a 4) nepřipadají v úvahu.
5) Pokud je suterénní místnost vytápěná, budou vnější prosklené dveře pravděpodobně posuzovány jako francouzské okno, na jehož výměnu lze také čerpat dotaci.
6) Pro ohřev teplé vody lze využít solární fotovoltaické panely, které jsou lehčí, než termické solární panely.
7) Fotovoltaické panely nemusí být nutně na střeše. Pokud konstrukce střechy a stav střešní krytiny neumožňuje jejich instalaci, je možné je nainstalovat ve svislé poloze na jižní fasádu - jejich produkce energie je tak lépe rozložená v průběhu celého roku.

Hezký den přeje,
Miroslav Misař