Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.9.23 / dotaz č. 170611
Dobry den,
Prosim Vas, energeticky specialista mi vystavil PENB v ramci projektu rekonstrukce.
V dotaci "Oprav dům po babičce" po mne chteji zadat minimalne "Číslo ENEX pro navrhovaný stav". Ten, ktery je v mem projektovem PENB vsak v databazi ENEX chybi.
Odpoved od energetickeho specialistu je, ze mi nebude muj projektovy PENB stacit, ze musi byt udelane "Energetické hodnocení", coz samozrejme stoji dalsich X tisic korun.
Je prosim energeticky specialista povinen PENB, ktery vytvoril pro nejaky projekt rekonstrukce domu, zapsat do ENEX ?
Existuje nejaky cenovy strop za takove sluzby, nebo je to kapitalisticky urceno pouze nabidkou/poptavkou ?
Prijde mi to jako vytahovani penez, naco mi pak PENB v projektu je, kdyz vlastne neni evidovan a ani ho nemuzu pouzit ?
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Podmínky NZU pro jednotlivé programy jsou uvedeny v podmínkách a přesně stanovují co má energetický posudek obsahovat.

Odborný posudek ve smyslu § 4 odst. 3 zákona č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky, ve znění pozdějších předpisů, soubor dokumentů prokazující splnění energetických a environmentálních požadavků programu. Obsahuje zejména projektovou dokumentaci a energetické hodnocení budovy. Požadovaný rozsah odborného posudku je stanoven v kapitole 7 závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu.

Odborný posudek obsahu údaje, které se vkládá přes ENEX do systému AIS SFŽP. Tyto údaje je povinen energetický specialista vložit do centrálního systému MPO - enex hlášeny (https://www.mpo-enex.cz/), kde se rozlišuje k jakému účelu PENB a energetické hodnocení používá. PENB určený pro účely stavebního řízení není možné využít pro dotační titul NZU.
Mimo jiné i proto je v programu část dotace pro zpracování těchto odborných posudků a konkrétně u NZU "oprav dům po babičce" je to částka 50 tis. Kč.
Cena za zpracování je určována tržním způsobem dle nabídky a poptávky.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk