Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.23 / dotaz č. 170959
SVJ má záměr zateplit stropy suterénu (plocha cca 1400 m2) a vyměnit stávající dřevěná okna za plastová v počtu cca 40 kusů.
Dotazy:
1. Jaká je šance v tomto záměru dosáhnout na dotace?

2. Zajímá nás, zda po výměně dřevěných oken za plastová se nezvýší vlhkost v suterénu?




Zdravím,

pro žadatele – Společenství vlastníků jednotek a bytová družstva je určen dotační titul s názvem „NZÚ - BYTOVÉ DOMY
pro žadatele – Společenství vlastníků jednotek a bytová družstva.!"

V této oblasti podpory je podporována výměna výplní stavebních otvorů a zateplení obvodových či
vnitřních konstrukcí na obálce budovy pomocí tepelněizolačních materiálů , které se stávají trvalou
součástí stavební konstrukce.

Na bytový dům lze současně uplatňovat pouze jednu žádost v oblasti podpory zateplení. Další žádost je možné podat až po vyplacení podpory v rámci předchozí žádosti nebo po zpětvzetí předchozí žádosti, popř. po zastavení řízení o předchozí žádosti.

Pro dosažení dotace na zateplení je provedenými opatřeními nutno splnit a doložit předepsané parametry, mimo jiné úsporu neobnovitelné energie min. 10 % .
Úspora se dokladuje autorizovaným průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a průkazem energetické náročnosti s provedenými opatřeními.
Fyzické provedení pak žadatel dokládá odborným posudkem a náklady, které se dokládají nákladově způsobilými fakturami. Dotace může být až 50 % celkových nákladů. Finanční dotace je poskytována ex-post, po provedení, žádost se podává před i po provedení .

Uvažovaná výměna 40 oken v suterénu cca 1400 m2 nebude pravděpodobně pro dosažení požadovaných parametrů a úspory energie dostačující (dle požadavků „NZÚ bytové domy“ ve výši minimálně 10 procent atd.) , z předaných informací navíc není jisté, zda jsou předmětné okna součástí obálky budovy ve smyslu energetické legislativy (zda a případně jak je suterén vytápěn) .

Po výměně dřevěných oken za plastová se vlhkost v suterénu pravděpodobně zvýší z titulu snížení přirozené infiltrace venkovního vzduchu (s převážně nižší vlhkostí) sníženou netěsností oken - v závislosti na celkovém stavebně - technickém stavu suterénu a způsobu větrání.

Pro přesnější posouzení doporučuji zadat vypracování návrhu možných energeticky úsporných opatření pro váš dům ( zkratka NEO) - zahrnující uvažované zateplení a výměnu suterénních oken s předběžným hodnocením a propočtem úspor a nákladů - je možno vypracovat zdarma .
V případě potřeby doplňujících informací resp. asistence se dále ozvěte .

S pozdravem Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410