Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.10.23 / dotaz č. 171263
Dobrý den,

řeším změnu stavby před dokončením. PENB na stavební povolení byl vydán v roce 2020. Nyní na stavební úřad musí být dodán PENB pro nový stav budovy před dokončením. Jedná se o drobné změny v obálce a změnu TZB.

Správně rozumím tomu, že v popsaném případě objekt má být hodnocen na základě legislativy, která byla platná v době vydání stavebního povolení (to znamená, že musí plnit požadavky do 31.12.2021)?

P.S.: Objekt v novém stavu pro změnu stavby před dokončením plní požadavky pro výstavby nové budovy od 1.1.2022. Jak v tomhle případě bude správně postupovat: vydat PENB dle legislativy platné v době vydání stavebního povolení, nebo dle nové legislativy?

Děkuji.
Dobrý den,

dle zákonu 406/2000 Sb. §7 odst. 1, stavebník musí plnit požadavky na výstavbu budovy platné ke dni podání žádosti o stavební povolení. Tudíž v tomto případě by měl jít jen o "úpravu" původního PENB, tedy podle data podání žádosti na stavební úřad. To platí i pro změnu stavby před dokončením (platí datum podání původní žádosti). Aby chtěli PENB dle aktuálních podmínek, muselo by být stavební řízení ukončeno a podána nová žádost.

Ano: Pokud jde o novostavbu a žádost na stavební úřad byla podána v roce 2020, tak by doplněný/nový PENB měl plnit podmínky pro novostavbu do 31.12.2021. Další změna (výpočet hodinový krok pro některé případy) byla od 1.1.2023.

Na stavební úřadě by o tom měli mít povědomí, případně je nasměřujte na uvedený paragraf.
Odpovídá:  Ing. David Černý - M-EKIS 3M39 Praha, Ing. David Černý, Ph.D.
Téma:  Legislativa
tisk