Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.23 / dotaz č. 172166
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu.

V letošním roce jsme zakoupili starší rodinný dům a když jsme chtěli nechat zkontrolovat komín, tak bylo řečeno kominíkem, že potvrzení nevystaví, protože komín není vyvložkovaný. Pouze, pokud by se jednalo o původní kamna z doby před dvaceti lety (tato jsou stará cca 5 let).
Podotýkám, že se jedná o přitápění dřevem krbovými kamny.

Nikde na internetu jsem nenašel informaci o povinnosti vyvložkování komína (kromě topení plynem). Naopak v diskuzích jsou kominíci často kritizováni za tento svůj přístup a provázanost na firmy, které se právě vložkováním komínů zabývají.

Kontaktoval jsem řadu různých kominíků i kominických firem a všichni bez rozdílu tvrdí, že komín na pevná paliva musí být podle nové normy vyvložkován, jinak nevystaví potvrzení o kontrole.

Prosím tedy o radu jak dále postupovat, resp. zda a na základě jaké konkrétní vyhlášky či zákona musí být komín na tuhá paliva vyvložkovaný, pokud se měnila kamna za nová při zachování stejného druhu paliva.

Velice Vám děkuji za Vaši ochotu.


Neexistuje žádný legislativně závazný předpis, který by zakládal povinnost vložkování. Vložkování, jako takové, je pouze jednou z možností sanace komínu a v principu se používá ve dvou případech:

1.- pokud je stávající vnitřní povrch průduchu poškozen

2.- pokud je třeba změnit (obvykle zmenšit) průměr průduchu

Naopak klíčové vlastnosti komínového tělesa jako celku se vložením neizolované vložky nezmění, naopak v případě frézování se mohou zhoršit. Vložkování tedy neřeší zejména požární bezpečnost a statiku komínu, samo o sobě ani požadavky na výšky a vazby komínu na okolní konstrukce a stavby.

Pokud tedy kominík navrhuje vložkování, musí především říci z jakého PRAKTICKÉHO důvodu je to nutné., v rámci kontroly komínu se na obecnou legislativu odkázat nelze.

V ČSN 73 4201 je v její nezávazné části (č.6.2.1.1) zmínka, že jednovrstvé komíny se navrhují pouze pro občasně užívané stavby. To si někteří kominíci vykládají jako zákaz jejich používání a iniciativně doplňují sanaci vložkováním.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk