Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.23 / dotaz č. 172303
Zdravím Vás, pane Flašare,

moc děkuji za Vaši odpověď v eksisu ze dne 18.9.2023.
Stále mám však pocit, že jsme si neporozuměli.
Jedná se o dva byty v rámci jednoho domu. Vytápění na bytové jednotky jsou řešeny zvlášť. Proto se ptám, zda je možné zdroj tepla z kotle na tuhá paliva v rámci dotace vyměnit u jednoho bytu a bude se na to dotace vztahovat, především po té technické stránce – zda přechod pouze jedné jednotky bytové splní parametry pro čerpání dotace. Má to dva různé vlastníky a pokud měním vytápění pouze u jedné jednotky, předpokládám, že souhlas vlastníka druhého bytu nepotřebuji. Jedná se o ten dům na Dolní Moravě, který jsme již spolu řešili.
Zde sice dnes to je forma spoluvlastnictví, ale dům se bude rozdělovat na jednotky a tedy u každé bude výlučný vlastník. Podstata mojí otázky tedy netkví ve vlastnictví, ale v principu NZÚ, kdy se stále píše o domě a zdroji vytápění a ne o bytě a zdroji vytápění.

Předem moc děkuji za upřesňující odpověď.

S pozdravem

Tesařová
Dobrý den paní Tesařová,

na tento dotaz odpovídám v předešlém vyjádření.

Níže pro pořádek zasílám shrnutí a závěr

ODPOVĚĎ NA DOTAZ - VÝMĚNA ZDROJE TEPLA V BYTĚ - VE VYMEZENÉ BYTOVÉ JEDNOTCE

dle bodu 4.3.1 Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA

a) Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění ve stávajícím, řádně dokončeném rodinném domě, popř. vymezené bytové jednotce rodinného domu s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění v následujících případech výměny:
kotlů na pevná paliva, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5 za některý ze zdrojů dle tabulky 6, žádost o tuto podporu musí být podána nejpozději do dne, který předchází dni zákazu provozu těchto kotlů dle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů (později přijaté žádosti nemohou být kladně vyřízeny),

12 ZÁKLADNÍ DEFINICE UŽÍVANÝCH POJMŮ A ZKRATEK

Byt je místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k bydlení. Bytem je tedy pouze takový prostor, který byl stavebním úřadem „určen“ k bydlení, tj. takový, který byl zkolaudován.

Bytová jednotka
zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné. Bytová jednotka je věc nemovitá.

ZÁVĚR

Výraz nemovitost se v dotačních podmínkách NZÚ - Rodinné domy vztahuje také k vymezené bytové jednotce rodinného domu, včetně souhlasu spoluvlastníků nemovitosti - vymezené bytové jednotky, potřebném při podání žádosti dle dotačních podmínek.
Pokud se ve Vašem případě jedná o vymezenou bytovou jednotku v rodinném domě, je získání podpory při dodržení dotačních podmínek možné.
V pochybnostech rozhoduje Státní fond životního prostředí České republiky („Fond“).

S pozdravem Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410