Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.23 / dotaz č. 172615
Dobrý den,
v současné době řešíme výpočet PENB ke změně stavby před dokončením rodinného domu, který byl povolen v roce 2012. Během stavby investor změnil způsob vytápění a je tedy nutné ke změně stavby doložit nový PENB, který by měl plnit požadavky v době vydání stavebního povolení. Jak je to ale v případě, že původnímu PENB vydaní pro stavební povolení již vypršela platnost? Lze stále udělat jen tzv. "změnu" původního PENB, který je již ale neplatný a nebo se musí vyhotovit nový PENB dle platných požadavku na nové budovy?

Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
zkusíme udělat krátkou rekapitulaci vašeho dotazu a odpovědět postupně v jednotlivých bodech:
1/ V roce 2012 jste získali stavební povolení k novostavbě rodinného domu a samozřejmě k tomuto datu byl vyhotoven i platný PENB (dle tehdejší platné legislativy).
2/ Z textu vyplývá, že v průběhu výstavby investor změnil způsob vytápění (oproti původnímu návrhu v PD pro SP), žádné další změny nezmiňujete. Dále také předpokládáme, že dům je dosud nezkolaudovaný a PENB je vyžadován ke kolaudaci.
3/ Neuvádíte podrobněji o jakou změnu způsobu vytápění se jedná (změna otopné soustavy, změna zdroje, …), nicméně tato změna musí vyhovovat požadavkům na energetickou náročnost budovy, což se dokládá PENB pro novostavbu rodinného domu za situace, kdy došlo ke změně stavby před dokončením. PENB bude zpracován dle prováděcí vyhlášky platné k datu podání žádosti o stavební povolení a musí těmto požadavkům vyhovovat.
V případě, že námi popsané "okrajové podmínky" jsou odlišné a plně nevystihují váš případ, je možno využít osobní konzultace na našem poradenském středisku v Olomouci - tel.: 777068990, email: svobodapa@volny.cz.

Ing. Lukáš Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Lukáš Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Legislativa
tisk