Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.23 / dotaz č. 172873
Chtel bych Vas poprosit o konzultaci ohledne rekonstrukce chalupy a jejiho vytapeni. Pokusil jsem se sepsat vsechny dulezite parametry pro Vase vyjadreni.

Objekt: roubena chalupa (cast je zdena), 2 nadzemni podlazi.
Vytapeny prostor: 1 np: svetnice (22m2, objem 44m3), 2 steny smer do exterieru (J,V), 2 steny do interieru (do koupelny nezateplena - koupelna vytapena, do chodby nezateplena - nevytapena)
koupelna (10 m2,20m3). Podlaha ve svetnici i koupelne bude odizolovana (plan je odvetrana podlaha s vyuzitim penoveho skla a dale cca. 10-20 cm polystyrenu. Finalni podlaha bude dlazba.
Strop - lehce zateplen (asi 5-10 cm min vaty) + nad svetnici vytapena loznice.
2 np: loznice (25m2, objem 45m3), 2 steny smer do exterieru (J,V), 2 steny do interieru (stena na pudu bude zateplena 20 cm min vata, stena na chodbu nezateplena - chodba nevytapena)
Strop je povalovy a je kryt vrstvou mazaniny. Nad timto stropem je nevytapena puda, nezateplena sedlova strecha - plne podbiti a eternit).

Zbytek chalupy neni momentalne v planu vytapet.

Uziti: sezonni, nejvice v lete, ale chtel bych prodlouzit sezonu na jaro a podzim, v zime bude pouzivana vyjimecne a to pouze na kratsi pobyt (3-4 dny, max tyden)

Cile rekonstrukce topeni: dosahnout vetsiho komfortu topeni a pripravy teple vody (samozrejme tak, aby to bylo co nejvice ekonomicke)

Mometalni navrh:
Ve svetnici (1np) budou umistena kamna s teplovodnim vymenikem. Odtud bude rozvedena otopna voda do loznice (2 np), kde budou 4 radiatory pod okny a je take planovan nad kamny udelat teplovod do loznice (pasivni, bez vetraku).
Otopna voda z vymeniku by mela byt rozvedena take do otopneho zebriku v koupelne a zde je take planovane podlahove topeni. Podlahove topeni bude tak ve svetnici, kde jsou kamna (hlavne z duvodu toho, ze radiatory se tam moc nehodi a take by zabirali misto). Je take do budocna mozna mit dalsi zdroj pro ohrev otopne vody, ktery by pak mohl byt privede do podlahoveho topeni (a radiatoru v 2np) a zajistil tak topeni i bez topeni v kamnech.

Momentalne se snazim o co nejjednodussi navrh topneho systemu, takze neuvazuji o akumulacni nadrz (takze z toho duvodu, ze jde o rekreacni objek a nebydli se tam trvale). Reseni by tedy melo byt realizovane pouze smesovacim ventilem a spravnym zapojenim. O narzi momentalne neuvazuji take z toho duvodu, aby technicka mistnost mohla byt umistena jen ve vyklenku na chodbe a nebylo potreba zabirat dalsi vetsi prostor. Momentalne mam k dispozici cca. 80 cm x 200 cm na chodbe ve vyklenku (teroreticky mozne rozsirit do 2 np nebo vedle na zed, ale uz to nebude uplne jednoduche).

Ohrev teple vody je momentlane planovan bud ciste el. bojlerem nebo kombinovanym bojlerem (elektrina + teplovodni zdroj z kamen).

A ted moje dotazy:
Prosim o vyjadreni, zda-li Vam toto resi prijde smysluplne a realizovatelne. Zda-li muj odhad, ze se technicke reseni vejde do toho vyklenku na chodbe (80 cm x 200 cm) je spravne? Pokud byste dokazali doporucit nebo poradit na co si dat pozor pri navrhovani tohoto systemu topeni a jeho realizaci, prosim o Vase doporuceni.
Dale jsem Vas chtel poprosit o Vas odhat potrebneho vykonu, ktere by kamna meli dodavat a to do vzduchu (do svetnice) a take do vody (pro pokryti spotreby do ostatnich topnych teles).
Pokud by bylo potreba neco doplnil, prosim o komunikaci primo na muj email.

A predem moc dekuji za Vase vyjadreni a rady.
Dobrý den, děkuji za vaši důvěru.
Při návrhu s vytápění pomocí kamen s výměníkem je třeba sladit výkon kamen, který jde do vzduchu, s výkonem, který jde do vody. Z vašeho popisu se zdá, že většinu tepla bude potřeba dávat do vody. Je tedy třeba zvolit kamna s vhodným poměrem výkonu. Může se stát, že pro vaše potřeby nenajdete vhodná kamna. Pak je třeba zvážit, jestli lze snížit komfort (např. některé místnosti vytápět na nižší teplotu) , nebo zda lze použít i nějaký další zdroj (např. kamna na propan). Potřebný výkon kamen a vytápění závisí na tepelné ztrátě místností, orientačně si ji můžete zkusit spočíst podle objemu místností dle této tabulky:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/40-merne-tepelne-ztraty-objektu-q-w-m3

Pro kvalifikovaný výpočet je nutno mít nějakou projektovou dokumentaci, ze které budou patrné rozměry domu a skladba konstrukcí. Takovýto výpočet už přesahuje rámec bezplatného poradenství EKIS.

Akumulační nádrž může být vhodná i do rekreačního objektu. Může totiž vyrovnávat výkyvy ve vytápění. Např. se z ní může brát teplo během noci, kdy je třeba vytápět ložnici, ale v kamnech už se netopí. Důležité je instalovat bypass, aby kamna při zatopení nahřála nejdříve radiátory a pak případně ukládala teplo do akumulační nádrže. Velikost a rozměry opět budou záviset na potřebě tepla, orientačně uvažujte objem 300 až 500 l.
„Strojovna“ vytápění nemusí být velká, záleží na tom, kolik větví vytápění budete potřebovat samostatně regulovat (minimálně bych doporučil samostatný okruh pro radiátory a pro podlahové topení).

Ohřev vody lze řešit el. bojlerem, pro rekreační objekt bych doporučil možnost dálkového ovládání (např. chytrá zásuvka ovládaná aplikací), nebo alespoň časový spínač, který zapne bojler několik hodin před předpokládaným příjezdem lidí.

Doporučuji následující postup: Projektant - topenář vám spočítá tepelnou ztrátu místností, navrhne velikost radiátorů a výkon kamen a nakreslí projekt, z něhož vyplyne i velikost jednotlivých zařízení. Výhoda je ta, že budete vědět, co přesně máte chtít po realizační firmě.
Další možností je, že to nějak odhadnete, nějak to dáte dohromady a ono to bude nějak fungovat. A možná, že docela uspokojivě.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk