Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.23 / dotaz č. 173049
Dobrý den. Lze pro novostavbu rekreačního objektu pro individuální rekreaci ( s celoročním provozem , takže se nevejdeme do těch 25% spotřeb energií ročně) z hlediska PENB obnovitelných zdrojů použít jako hlavní zdroj vytápění krbová kamna s teplovodním výměníkem , doplněná elektrokotlem? V přízemí podlahové topení, v podkroví radiátory. Z hlediska tepelných izolací by vše bylo nadimenzováno v souladu s požadavky vyhlášky.
Díky
Dobrý den, jako hlavní zdroj lze použít cokoliv. Není to nijak omezeno. Použití jakéhokoliv zdroje však nezaručí splnění podmínek vyhlášky Vyhláškyč. 264/2020 Sb.
Vyhláška o energetické náročnosti budov. Je třeba provést výpočet a zároveň Je třeba dodržet ČSN 73 0331-1 - citace: "V případě použití více zdrojů tepla je nutné stanovit roční podíl dodané energie na vytápění na přísluší zdroj tepla parametrem fH,gen. Parametr se určuje jako podíl pokrytí roční potřeby tepla přísluním zdrojem tepla. V případě žene tento poměr není stanoven, lze použít orientační hodnoty uvedené v tabulce A.1."
Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk