Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.23 / dotaz č. 173247
Dobrý den,
prosím o radu, jsme oba důchodci, bydlíme sami v rodinném domě a chceme zateplit fasádu. Stěny jsou z plynosilikatu tloušťka 40cm, jakou tloušťku šedého polystyrenu použít, aby byla splněna podmínka dotace.
Dále na domě máme eurookna s dvojskly, chtěli bychom je vyměnit za trojskla. Prosím, je to možné v rámci dotace. V neposlední řadě bychom chtěli provést výměnu elektrokotle Protherm za tepelné čerpadlo. Též prosím o radu, zda je tato výměna možná v rámci dotace.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Přeji příjemný den,
z vašeho dotazu vidím 3 opatření, která zvažujete: A) zateplení fasády, B) výměnu oken a C) výměnu hlavního zdroje na vytápění, popřípadě D) výměnu hlavního zdroje na vytápění a přípravu teplé vody.
A dva hlavní dotazy: 1) možný dotační titul, 2) tloušťkou izolantu na fasádu.
Odpověď:
k 1) Vzhledem ke složení vaší domácnosti (důchodci) máte na výběr možnost 2 možné dotační tituly: NZÚ a NZÚ light.
Zateplení a výměnu oken (A, B) můžete podpořit, jak z NZÚ light, tak NZÚ. Výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo (C, D) podpoříte jedině z klasické NZÚ.
k 2) V NZÚ light budete potřebovat 20cm tepelné izolace.
V klasické NZÚ je odpověď na vaši otázku složitější. Požadavky na zateplení v klasické NZÚ se liší podle kategorie, do které chcete projekt posunout, a to na "Dílčí", "Základní" nebo "Optimální" (Liší se tloušťka zateplení i výše dotační podpory). Pokud budete chtít splnit pouze kategorii "Dílčí", bude vám stačit 12 až 14cm šedého EPS (v závislosti na způsobu kotvení tepelné izolace). Pokud budete mířit na kategorii "Základní" nebo na kategorii "Optimální", bude záviset odpověď na energetickém modelu celého objektu, protože zde se bude posuzovat Průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy.
Doplňující podrobnosti k nepřímo položeným otázkám:
K žádosti NZÚ light budete potřebovat posudek od poradce státního fondu životního prostředí (vybrané EKIS a MAS). Podle rozsahu projektu můžete na zateplení a výměnu oken (A, B) až 150.000 a až 100% způsobilých nákladů.
K žádosti NZÚ budete potřebovat odborný posudek, výpočty - dvojice průkazů energetické náročnosti budovy od energetického specialisty a část projektové dokumentace. Podle rozsahu projektu (a dosažené kategorie) můžete na zateplení a výměnu oken (A, B) až 950.000 a až 50% způsobilých nákladů (+10% bonus za Ústecký kraj). Na výměnu hlavního zdroje vytápění (C) můžete získat 80.000 na tepelné čerpadlo vzduch-voda nebo 120.000 na tepelné čerpadlo země-voda nebo voda-voda (+10% bonus za Ústecký kraj). Na výměnu hlavního zdroje vytápění a přípravy teplé vody (D) je dotace ještě o 20.000 vyšší (+10% bonus za Ústecký kraj). Pokud budete měnit elektrokotel bude třeba doložit faktury za jeho provoz za poslední 2 roky.
V případě že do 1 žádosti NZÚ uvedete, jak zateplení, tak výměnu zdroje tepla, získáte ještě kombinační bonus 10.000 za 2. opatření.
S pozdravem
Ing. Michal Černý