Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.23 / dotaz č. 173360
Dobrý den,
chtěl bych se informovat o zpusobu dotace zateplení na objektu bytového domu v Šumperku.
19.7.2021 jsem sjednal výměnu starých oken za nové 3 skla do 3 bytů v objektu.
Tuším, že hodnotící číslo nebude stačit a budu potebovat dozateplit další části domu.
Rád bych věděl jaká forma zateplení by stačila na přznání dotace na provedené práce.
s pozdravem Jakub Smyček správce domu


Dobrý den,

pro bytové domy Vašeho druhu je možno využít dotační podporu z titulu „NZÚ bytové domy“, která poskytuje relativně širokou škálu dotačních možností – podrobněji viz. https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/ .
NZÚ Bytové domy podporuje komplexní nebo dílčí zateplení, výměnu kotlů a kamen, environmentálně šetrné způsoby vytápění, přípravu teplé vody, zpětné získávání tepla z odpadní vody a instalaci obnovitelných zdrojů energie a systémů řízeného větrání. Čerpat příspěvek je možné také na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, výstavbu zelených střech a spolu se zateplením také na instalaci stínicí techniky. Program podporuje dobíjecí stanice pro elektromobily a výsadbu komunitní zeleně. Podporována jsou opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021.

Pro dosažení dotace na zateplení je provedenými opatřeními nutno splnit předepsané parametry a předepsanou úsporu neobnovitelné energie min. 10 %.
Úspora se dokladuje autorizovaným průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a následně novým průkazem energetické náročnosti po provedených opatřeních. Fyzické provedení se dokládá odborným posudkem a náklady, které se dokládají nákladově způsobilými fakturami. Dotace může být až 50 % celkových nákladů.

Žádost se podává před i po provedení. Finanční dotace je poskytována ex-post, po provedení resp. ex ante jako záloha před provedením.

Dle zkušeností předběžně odhaduji, že pro dosažení dotace bude nutno provést širší rozsah zateplení pro splnění podmínky požadované úspory energie (dle požadavků „NZÚ bytové domy“ ve výši minimálně 10 procent ).
Doporučuji ke zvážení širší soubor energeticky úsporných opatření – možnosti a dotační podmínky jsou popsány v podmínkách „NZÚ bytové domy“.

Pro přesnější posouzení doporučuji zadat vypracování návrhu možných energeticky úsporných opatření pro váš dům ( zkratka NEO) - zahrnující doporučení rozsahu zateplení a se zahrnutím již provedené případně navržené výměny dalších oken s předběžným hodnocením a propočtem úspor a nákladů - je možno v rámci M-Ekis vypracovat zdarma .

V případě potřeby doplňujících informací resp. asistence se dále ozvěte .



S přáním hezkého dne Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410