Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.23 / dotaz č. 173464
Dobrý den, bydlíme v RD dvoupodlažním, obytná plocha je cca 130m2, bydlí zde čtyři dospělí. Dům je z Ytongu Lambda nezateplený. Stáří domu je 15 let. Topení je podlahové vodní, elektrokotel. Nejvíce utratíme za elektřinu na vytápění. Zvažujeme pořízení fotovoltaiky , tepelné čerpadlo, případně oboje. Potřebujeme poradit co by opravdu mělo smysl, abychom ušetřili co nejvíc a neyhodili peníze za něco, z čeho žádná úspora nebude. Když kontaktuji firmu, která tato zařízení montuje, tak mi samozřejmě řeknou, že to je jejich je nej. Nyní jsme zákazníky ČEZ, od 1.12. přicházíme k E.O.N.
Děkuji za pomoc.
Dobrý den
Děkujeme za dotaz. Vzhledem k tomu, že je v domě instalováno teplovodní podlahové vytápění (nízkoteplotní systém), můžeme instalaci tepelného čerpadla doporučit. Čím nižší je teplota topného media v otopné soustavě, tím účinnější je pak tepelné čerpadlo. Při výběru tepelného čerpadla se zaměřte na topný faktor COP a na osvědčené výrobce. Čím je vyšší topný faktor, tím je provoz tepelného čerpadla levnější. Na internetu existují výpočetní nástroje jak si zjednodušeně spočítat návratnost své investice (např. zde https://newtools.refsite.info/s/prechod-z-elektrokotle-na-tc), abyste měla řádovou představu. Vše je samozřejmě odvislé od cen energií a spotřeb elektrické energie. U fotovoltaiky je to obdobné, kde návratnost investice je navázána na spotřebu domácnosti a ceny elektrické energie.
Pro přesné posouzení bychom vám doporučili navštívit energetického specialistu (https://www.mpo-enex.cz/experti/), který je schopen Vám s tímto poradit a provést výpočty. V současné chvíli je možné žádat o dotace v programech Nová zelená úsporám jak na zateplení domu, tak na výměnu stávajícího el. zdroje tepla za tepelné čerpadlo a v neposlední řadě i na fotovoltaiku. Více informací k dotacím naleznete na www.novazelenausporam.cz
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk