Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.23 / dotaz č. 173698
Dobrý den,
Je předepsáno zákonem a vyhláškou pro novou stavbu rekreační chaty o zastavěné ploše 40 m2 o jednom nadzemním podlaží bez podsklepení a bez půdy (započitatelná plocha 40 m2) zpracování PENB ?

Podle zákona 406/2000 Sb, §7, odst. 5 , písmeno a. se domnívám, že rekreační chata je také budova a tudíž není nutný.

Využití objektu více než jen část roku.
Dobrý den,

v souladu se zákonem 406/2000 Sb. platí, že obecně musí všechny nové budovy a větší změny dokončených budov splňovat požadavky na energetickou náročnost. Tyto požadavky se obvykle dokládají průkazem energetické náročnosti budovy. Existují však výjimky, kdy není nutné zpracování průkazu energetické náročnosti a požadavky nemusí být plněny. Tyto výjimky jsou definovány v zákoně a platí v určitých specifických situacích.

Pro novou stavbu rekreační chaty, jak jste správně uvedl/a podle zákona 406/2000 Sb., existují ve vašem případě dvě možné výjimky:

1)Budova s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2: ,
Pokud má rekreační chata energeticky vztažnou plochu menší než 50 m2, není vyžadován průkaz energetické náročnosti ani splnění požadavků na energetickou účinnost.

2)Budovy pro rodinnou rekreaci s odhadovanou spotřebou energie nižší než 25 % spotřeby energie při celoročním užívání:
Jestliže rekreační chata spadá do kategorie budov pro rodinnou rekreaci, které jsou užívány pouze část roku, a odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie při celoročním užívání, není opět nutný průkaz energetické náročnosti a plnění požadavků na energetickou účinnost.

V takovém případě postačí úřadům okótovaný výkres s výpočtem energeticky vztažné plochy nebo popis, že odhadovaná spotřeba energie splňuje podmínky uvedené výše.

V případě dalších otázek neváhejte kontaktovat.

S pozdravem,
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk