Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.23 / dotaz č. 174603
Dobrý den, prosím o konzultaci ohledně možných úspor v souvislosti s výměnou zdroje vytápění a zdroje ohřevu TUV u staršího zrekonstruovaného rodinného domu.
Dům se nachází v Plzni.
Na domě bylo provedeno zateplení (včetně střechy) a výměna oken (trojsklo)
Protokolem tepelných ztrát, vypracovaným spol. ArchEnergy s.r.o. dne 28.4.2023 byla vypočtena celková energetická ztráta objektu 9,7 kW (tato hodnota bude ještě trochu vylepšena plánovaným zateplením stropů ve sklepě a výměnou sklepních oken - trojsklo)
V současné době je objekt vytápěn na cca 22-23°C a to kombinovaně plynovým kotlem o výkonu 20 kW (Viadrus G 42 Eco rok výroby 2011) a kotlem na tuhá paliva o výkonu 22,5 kW (Viadrus Herkules U26 s ručním přikládáním rok výroby 2013), ve kterém se spalují výhradně brikety. TUV je ohřívána na cca 60°C a ohřev je prováděn starším elektrickým bojlerem o objemu 200 l.
Celková roční spotřeba plynu na vytápění je 9 MWh, cena 2500 Kč s DPH za MWh (včetně distribuce) + 3000 Kč/rok stálá platba
Celková roční spotřeba briket je 1,5 tuny, cena 11000 Kč/tuna
Celková roční spotřeba elektřiny na ohřev TUV je, podle přibližného měření, cca 3 MWh elektrické energie, cena 5000 Kč/MWh (nízký tarif včetně distribuce a stálých poplatků)
Jako nový zdroj vytápění a ohřevu TUV se uvažuje odstranění kotle na tuhá paliva a osazení tepelného čerpadla vzduch-voda, plynový kotel bude ponechán. A dále instalace termosolarního ohřevu TUV.
Předběžnou konzultací s dodavatelem byla doporučena instalace tepelného čerpadla Regulus EcoAir 614M, topný výkon 3-13 kW, SCOP 4,90 (https://www.regulus.cz/download/katalogove-listy/cz/kl_cz_ea600m.pdf)
Zásobník TUV HSK 390 PR o objemu 394 l (https://www.regulus.cz/download/tech-listy/cz/tl_cz_technicky-list_hsk390pr.pdf)
2 ks ploché sluneční kolektory KPS 11 o výkonu 1802 W při osvitu 1000W/m2 (https://www.regulus.cz/download/katalogove-listy/cz/kl_cz_kps11.pdf)
Celková předběžná přibližná cena, včetně instalace 480 000 Kč s DPH
Je nutné zdůraznit, že objekt je vytápěn klasickými radiátory a nemá podlahové vytápění, což bude mít vliv na využití topného výkonu čerpadla!
K naznačené změně topného systému bych měl tyto dotazy:
1. Bude výše uvažovaná sestava vhodná a bude postačovat k vytápění objektu a ohřevu TUV?
2. Dojde použitím uvažované sestavy k úspoře na nákladech za energie?
3. Jaká bude výše případné úspory na energiích za rok?
4. Lze na instalaci tepelného čerpadla a fototermického systému čerpat dotaci; v jaké výši?
5. Pokud instalací dojde k úspoře na nákladech za energie, jaká bude „návratnost“ investice (s dotací/bez dotace.
Děkuji
Dobrý den,

Váš popis stavu domu si dovoluji doplnit o svůj předpoklad, že v celkové současné hodnotě energetických ztrát objektu 9,7 kW jsou i ztráty tepla větráním. Pokud tomu tak je, odhaduji, že budou převyšovat ztráty tepla prostupem obálkou domu, a to možná i velmi výrazně. Do budoucna doporučuji ke zvážení i osazení systému nuceného větrání s rekuperací tepla, který při velmi nízké provozní energetické náročnosti provozu dokáže celkové tepelné ztráty domu, a tedy i náklady na teplo, ještě velmi významně snížit.

Při těchto znalostech parametrů Vašeho domu konstatuji:

Ad 1. Návrh tepelného čerpadla o výkonu 13 kW považuji za odpovídající. Objem zásobníku TV téměř 400 l mně připadá poněkud předimenzovaný (zejména pro zimní období), ale je to zřejmě dáno výkonem termického systému ohřevu vody a záleží i na počtu osob v době a režimu spotřeby teplé vody.

Ad 2. K úspoře nákladů na energie dojde, ale jejich výše bude záviset na aktuálních cenách energií. Vámi uváděná současná cena elektrické energie se po skončení stávající fixace a uzavření nové smlouvy zřejmě zvýší.

Ad 3. Při výpočtech budu vycházet z popsaného stavu a cen energií. Současná celková roční spotřeba energie na vytápění je cca 16,5 MWh (náklady 42.000 Kč), na ohřev vody cca 3 MWh (náklady 15.000 Kč). SCOP tepelného čerpadla je statistickou hodnotou, reálné číslo efektivity čerpadla vzhledem k tepelné energii předané do domu je vždy individuální a závisí na řadě faktorů, mj. vlastnostech otopné soustavy. Ve Vašem případě tuto hodnotu velmi hrubě odhaduji někde mezi 3,0 až 3,5. Po popsaných úpravách tak lze předpokládat spotřebu energie na vytápění kolem 5,0 - 5,5 MWh, na ohřev vody (pokud cca 50 % roční spotřeby pokryje solární systém) pak 0,5 MWh. Při odhadu nové celkové spotřeby okolo 6,0 MWh/rok a ceně elektrické energie 5000 Kč/MWh jde o náklady ve výši cca 30.000 Kč vůči současným cca 57.000 Kč, tedy úspora se může blížit 50 % současného stavu. Po nárůstu ceny elektrické energie se finanční rozdíl ještě zvýší.

Ad 4. Pokud budu vycházet z tzv. běžné domácnosti (rodiče s nezaopatřenými dětmi), pro pořízení ekologického zdroje pro vytápění a ohřev vody je k dispozici zejména dotační program Nová zelená úsporám, a to položky:
C1 - TCV+ ... Tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody, podpora 100.000 Kč
C2 - SOL ... Solární termický ohřev vody, podpora 45.000 Kč
Po odečtení uvažované výše dotace z předpokládané ceny systému tato cena poklesne na cca 335.000 Kč.

Ad 5. Při zahrnutí předpokládaného vývoje ceny energií, nákladů na údržbu a případné opravy systému odhaduji návratnost investice do něj někde mezi 10 - 15 lety s dotací, resp. mezi 15 - 18 lety bez dotace. Ale je to do jisté míry věštění.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita
Téma:  Vytápění
tisk