Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.11.23 / dotaz č. 175014
Dobrý den,
chtěl bych zjistit výpočet spalinové cesty pro starší kamna na dřevo, pokud lze z těchto údajů provést. Výkon 5,9 kW. Ostatní technické údaje mimo průměru kouřovodu (125mm) neznám.
Děkuji! Hort Jiří
K tomu, aby bylo možné provést normovaný výpočet spalinové cesty podle ČSN EN 13 384-, musí být, mimo jiné, znám přesný typ spotřebiče. Následně je možné z technického listu zjistit parametry spotřebiče, které je nutné doplnit do zadání samotného výpočtu. Jedná se o jmenovitý výkon, účinnost, obsah CO2, hmotnostní průtok spalin, teplotu spalin na hrdle spotřebiče, průměr spalinového hrdla, požadavek na tah nebo přetlak na ventilátoru.
Dále je potřeba uvést účinnou výšku a rozvinutou délku kouřovodu, způsob přívodu vzduchu ke spotřebiči a informace o komínu (účinnou výšku, konstrukci, dimenzi).
Bez těchto vstupních dat nelze normovaný výpočet provést.
Výpočtem spalinových cest lze ověřit dimenzi komínového průduchu a zjistit, zda celá soustava (spotřebič, přívod vzduchu, kouřovod a komín) bude funkční. Ve výpočtu musí být splněny tři základní podmínky pro plné i částečné zatížení spotřebiče: tlaková podmínka, teplotní podmínka a rychlost proudění spotřebiče.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk