Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.23 / dotaz č. 175238
Dobrý den, prosím o ověření funkčnosti spalinové cesty. Vzdálenost mezi vyústěním roury kamen do komína (sopouch?) a vrcholem komína (účinná výška komína?) je 430 cm. Vzdálenost vyústění roury z kamen a sopouchu je 50 cm, z topeniště do vyústění kamen je 60 cm. Máme komín Schiedel 160 mm, druhá šachta komína je pro nasávání vzduchu do kamen. Mezi kamny a sopouchem jsou dvě kolena. Máme krbová kamna HQ Flamingo Aquaflam 12 kw (https://obchod.hsflamingo.cz/p/hs-flamingo-krbova-kamna-aquaflam-12-s-vymenikem-cerna-zakladni-regulace). Někdy máme špatný odtah, ale např. když otevřeme dvířka, tak se míra hoření prakticky nezmění. Komín má revizi, ale kominík navrhoval zvýšit komín o 1-2 m kvůli tahu, ale nejsem si jistá, jestli je to nutné (resp. aby to naopak nezpůsobilo jiné problémy). Budu vděčná za radu.
Orientační výpočet byl zpracován pro systémový komín výrobce Schiedel (tepelný odpor komínové konstrukce 0,4 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči řešen samostatnou šachtou, která je součástí komínu. Ve výpočtu bylo počítáno s rozměrem šachty pro vzduch 100x220 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 160 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu jsou připojena krbová kamna s výměníkem HS FLAMINGO AQUAFLAM o jmenovitém výkonu 12 kW/8 kW teplota spalin na hrdle spotřebiče 247°C/171°C, hmotnostní průtok spalin 6,8 g/s/4,53 g/s a požadavek na tah 12 Pa/5 Pa (technická data pro plné a částečné zatížení spotřebiče převzata z databáze KESA ALADIN a porovnána s technickými daty v technickém listu výrobce spotřebiče).
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 4,3 m.
Výpočtově, při plném a částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi komínu DN 160, při účinné výšce 4,3 m je splněna teplotní podmínka. Není splněna tlaková podmínka a rychlost proudění spalin. Teplotní podmínka při plném zatížení spotřebiče je splněna o 35°C, při částečném zatížení spotřebiče je splněna o 4,2°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,48 m/s při plném zatížení a 0,27 m/s při částečném zatížení spotřebiče. Normovaná hodnota je 0,5 m/s. Tlaková podmínka není u plného zatížení spotřebiče splněna o 3,6 Pa. Při částečném zatížení spotřebiče je tlaková podmínka splněna o 1,7 Pa.
V tomto konkrétním případě je pravděpodobně problém na straně přívodu vzduchu, kdy tlaková ztráta přívodu vzduchu vertikální šachtou činí pří plném zatížení spotřebiče 11,1 Pa a 6,6 Pa při částečném zatížení.
Tlakovou ztrátu na přívodu vzduchu lze obecně eliminovat, pokud je přívodu vzduchu řešen horizontálním vedením.
Navýšením komínu se v tomto případě tlaková podmínka výrazně nezlepší. Výpočet byl proveden jen pro sezónní provoz, pokud je spotřebič provozován i mimo sezonní provoz, tak platí, že vyšší teploty okolí tlakovou podmínku ještě více zhoršují.
Celkové posouzení spalinové cesty je v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk