Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.23 / dotaz č. 176031
Dobrý den,
prosím o výpočet spalinové cesty pro nový kotel Atmos DC 18S (20kW, 157°C teplota, spalin, 12g/s průtok spalin, 18Pa požadovaný tah).
Komín: účinná výška 10 m, celková výška: 11 m. Kotel je připojen dvěma koleny 90°. Kominík komín vyvložkoval flexi nerez rourou průměr 16 cm -- délka přesně 10 m.
Dotaz: neměl být průměr roury větší -- 18 cm?
Dobrý den,
pro ověření dimenze (průměru) komínu z podmínky průtoku je rozhodující hmotnostní průtok spalin, která je podle údajů výrobce kotle 0,012 kg/s, a minimální rychlost proudění spalin, která je stanovena ČSN 73 4201 na 0,5 m/s. Z toho vychází průměr komína 0,190 m. Ale pozor, vzhledem ke skutečnost, že jsme ve výpočtu použili minimální normovanou rychlost proudění spalin, je výsledný spočítaný průměr maximálním možným. To znamená, že skutečný průměr komína nesmí být větší, ale může být menší.
Pro minimální výrobcem požadovaný statický tah komína 18 Pa při započtení tlakové ztráty kouřovodu se dvěma 90° koleny a jedním T-kusem (připojení kouřovodu na sopouch) vychází minimální účinná výška komína 7,9 m. Při Vámi uvedené účinné výšce komína 10 m je statický tah vyšší než tah požadovaný výrobce kotle. Je proto jasné, že skutečná rychlost proudění spalin bude také vyšší než minimální. Komín s vložkou o průměru 160 mm teoreticky může být vyhovující.
V případě, že máte pochybnosti, je nutné provést kompletní normovaný výpočet celé kouřové cesty podle ČSN EN 13 384. To však přesahuje možnosti bezplatného internetového poradenství.
Více informací naleznete zde:
https://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a-kourovody/20679-orientacni-vypocet-kominu-spalinove-cesty
Odpovídá:  Ing. Karel Kotyza - M-EKIS České Budějovice, Ing. Kotyza
Téma:  Vytápění
tisk