Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.23 / dotaz č. 179535
Dobrý den,

v novostavbě RD řešíme zavedení krbového vytápění s tím se pojí i stavba komína. Bohužel nyní ještě nemáme rozhodnuto zda-li využijeme akumulační krbové vložky nebo akumulační kamen. V současné době řešíme jaký zvolit průměr komínu, tak aby jsme splnili požadavky obou spotřebičů, a jejich konkrétní volbu nechali na později.

Je to vůbec možné a případně jaký průměr komínu zvolit? Děkuji

Parametry:
Tepelná ztráta budova cca 6kw -> bude se využívat spotřebič s "menším" výkonem
Efektivní délka komínu cca 7m.
2x koleno 45° v kouřovodu.
Návrh vytápěcí soustavy je věc poměrně složitá s tím, že za základní požadavek lze považovat provozní optimalizaci. Přitom lze dovozovat, že jakékoliv „universální řešení" je obvykle s tímto požadavkem v rozporu. Jinak řečeno, je nutné znát základní komponenty soustavy a podle nich optimálně navrhovat ostatní.

Vytápěcí soustava je tvořena soustavou spalovací (přívod vzduchu-zdroj tepla-odvod spalin) a soustavou topnou (zdroj tepla-rozvod-spotřebič tepla). Z toho je zřejmé, že zdroj tepla, ve Vašem případě akumulační krbová vložka nebo akumulační kamna, je základním, a tedy i určujícím prvkem pro návrh celkové vytápěcí soustavy.

Bez znalosti přesného typu spotřebiče tedy prakticky nelze optimalizovat, tedy navrhnou typ nejen komínu, ale i přívodu vzduchu a způsobu vedení a spotřeby tepla.

Navíc Vámi definované spotřebiče mají obvykle poměrně rozdílný provozní režim.

Lze doporučit nepodcenění výběru spotřebiče jako prvního a určujícího prvku pro návrh celé soustavy. Tzv. „universální řešení" obecně nelze doporučit.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk