Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.23 / dotaz č. 179922
Dobrý den, chtěl bych požádat o bezplatný výpočet spalinové cesty v programu Kesa Aladin. Krbová kamna s výměníkem Haas+Sohn, Kalix, jm. výkon 10 Pa, obsah CO2 11%, teplota spalin 273°C, hmotnostní tok 7,5 g/s, požadavek na tah 12 Pa. Komín vícevrstvý s keramickou vložkou, izolace 20 mm. Účiná výška 3,9 m. Nad střechou 2 m. Kouřovod 0,8 m výška, koleno 90°, délka 1,2 m. Vzduch DN 100 mm, délka 3,7 m, dvě kolena. Kamna špatně hoří. Děkuji za ochotu.
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý komín s keramickou vložkou (tepelný odpor komínové konstrukce dopočítán 0,3 m2.K/W – 20 mm izolace). Do spotřebiče je přiveden vzduch z exteriéru samostatným kanálem DN 100 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 180 mm. Do komínu jsou připojena krbová kamna s výměníkem výrobce HAAS+SOHN Kalix o jmenovitém výkonu 10 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 273°C, hmotnostní průtok spalin 7,5 g/s a požadavek na tah 12 Pa.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 3,9 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 180, při účinné výšce 3,9 m je splněna tlaková a teplotní podmínka. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 3 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 21°C. Není splněna podmínka rychlosti proudění spalin, ve výpočtu vyšla rychlost proudění 0,43 m/s, přičemž normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Rychlost proudění spalin je závislá na hmotnostním toku spalin a dimenzi komínu. Zjednodušeně řečeno, čím větší hmotnostní tok spalin a čím menší dimenze komínu, tím větší rychlost proudění spalin.
V případě, že je problém se „špatným hořením“ , může to být způsobeno nedostatečným přívodem vzduchu. Dimenze 100 mm, délka vedení 3,7 m a dvě kolena, představují tlakovou ztrátu na přívodu vzduchu 4,7 Pa.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk