Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.23 / dotaz č. 180145
Dobrý den,

začali jsme rekonstruovat investiční byt v Koryčanech a zvažujeme, jaký způsob vytápění zvolit.

Jedná se o přízemní krajní byt nepodsklepeného bytového domu o 6 bytech. Jedná se o dispozici 2+1 o podlahové ploše cca 82 m2 a výšce stropů 2,75 m. Bytový dům je cihlový a zateplený (tloušťku izolace bohužel nevím) s plastovými okny (dvojskla). Byt právě prochází kompletní rekonstrukcí, budeme zateplovat i podlahy polystyrenem cca 6–7 cm (co nám výška dovolí). V bytě se nachází i kamna, ale chceme samozřejmě i jiný způsob vytápění. K dispozici je pouze elektřina (plyn v domě není) a zvažujeme klimatizaci nebo infrapanely.

Chtěla bych se zeptat, jaký způsob vytápění je lepší a porovnat pořizovací a provozní náklady obou způsobů.

Děkuji.

S pozdravem
Markéta Kousalová
Dobrý den,

u přízemních bytů bývá problém promrzání ze sklepních prostor nebo z prostor vstupu do domu, pokud tam nejsou izolovány stropy pod vaším bytem. Správně uvažujete o zateplení podlah. Krajní byty bývají chladnější, pokud není dům dobře zateplen. Uvádíte okna s dvojskly, což už dnes není standard, tak předpokládám, že ani zteplení nebude odpovídat dnešním požadavkům. Ale pozor, při zateplení vněších zdí zevnitř, vám může začít vlhnout a plesnivět zeď za izolací. Zateplení můsí být spřávně technologicky provedeno.

Ohledně vytápění pořízovací náklady na infrapanely budou určitě nižší než klimatizace. Co se týkče spotřeby el. energie měla by mít klimatizace, pokud funguje na principu tepelného čerpadla vzduch vzduch, nižší spotřebu než infrapanely. Otázkou u klimatizace jsou náklady na servis a čištění filtrů. A nesmíte zapomínat na víření vzduchu, což někomu může u klimatizace vadit. Pokud uvažujete o klimatizaci, je potřeba myslet na odvod kondenzáru z vnitřní jednotky už při rekonstrukci. Pokud budete provádět zateplení podlahy, nabízí se k instalaci i topné rohože. V případě, že byt bude dobře zateplen, tak náklady na vytápění budou srovnatelné s infrapanely. Ještě zmíním elektrokotel, protože osobně mi klimatizace ani infrapanely (dávají jiné teplo, než na které jsme zvyklí) nevyhovují.

Zdraví
Maroš Urban
Odpovídá:  Ing. Maroš Urban - M-EKIS 3M68 Vyškov, Ing. Maroš Urban
Téma:  Vytápění
tisk