Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.23 / dotaz č. 180285
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu pro optimalizaci vytápění v rodinném domě.
Základní specifikace současného stavu:
• rodinný dům; rok výstavby 2006; zastavěná plocha 90m2; přízemí a jedno patro; sedlová střecha; zateplení 20cm polystyren
• 2-4 osoby
• rozvody pro rekuperaci vzduchu
• současné vytápění: přímotopy a krbová kamna (roční spotřeba 6-8m3 dřeva); celková roční spotřeba elektřiny: 7 MWh (včetně ohřevu vody)

Rád bych nahradil přímotopné vytápění úspornějším způsobem (z hlediska pořizovacích a provozních nákladů) - pořídit např. sálavé panely, olejové přímotopy, fotovoltaika, akumulační kamna na dřevo, …

Děkuji
Dobrý den,

ve Vašem případě odhaduji spotřebu energie na vytápění ve výši cca 3 - 3,5 MWh/rok (zbytek na ohřev vody a provoz spotřebičů). Sálavé panely ani olejové přímotopy Vám neposkytnou úsporu oproti stávajícím přímotopům - jedná se pořád o elektrické vytápění s podobnou účinností. Instalací fotovoltaické elektrárny byste naopak mohl uspořit na spotřebě běžných spotřebičů a ohřevu vody. Vytápět fotovoltaikou lze jen velmi omezeně, úspora by pak mohla být jen v řádu jednotek procent.

Nejvyšší úsporu by Vám mohly přinést akumulační kamna na dřevo za předpokladu cenově dostupného, případně vlastního paliva (dřeva).

Dalším možným způsobem vytápění, generujícím úsporu, by mohlo být napojení externího zdroje (např. tepelného čerpadla) na vzduchotechnickou jednotku. Zde je nutné prověřit technickou proveditelnost napojení, ideálně konzultací s realizační firmou vzduchotechniky. V případě technické proveditelnosti napojení tepelného čerpadla na VZT, byste mohl ušetřit na vytápění více než polovinu spotřeby na vytápění, tj. cca 1,5 MWh/rok a více.
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk