Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.24 / dotaz č. 181736
Dobrý den, potřebuji vyměnit zdroj tepla a nevím pro jaký způsob se rozhodnout z hlediska pořizovacích a provozních nákladů. Jedná se o dvougenerační dům 2 podlaží každé cca 80m2, zateplené stropy. Ohřev vody je kombinovaný - z kotle na uhlí, solárního systému, elektřinou. Spotřeba el. energie cca 5-6 MWh/rok. Spotřeba uhlí 80q/rok. Kotel rv. 2002, emisní třída 3. V r. 2023 instalována FVE o výkonu 4,55kW s uložištěm 7,1kWh. Vzhledem k tomu, že zatím obtížně dosáhnu na nějakou finanční podporu, jde mi o srovnání pořizovacích a provozních nákladů na dostupné zdroje tepla. Pořizovací cena nového kotle na uhlí je cca 90000,- (kotel Ekoefekt), výkon FVE v zimě nedosahuje hodnoty, která by dokázala zásobit celý objekt v případě puožití tepelného čerpadla, plyn v obci nemáme.
Existuje nějaké doporučení jakou cestou se vydat?
Dobrý den,

konkrétní doporučení je třeba opřít o poměrně podrobnou analýzu, mj. kolik osob dům užívá, jaký je jejich režim z hlediska teploty interiéru a větrání, způsob vaření, tepelné ztráty domu, vytápění jednotlivých místností (zřejmě radiátory) apod. Neuvádíte zdroj tepla pro vytápění, ale předpokládám, že jde o uvedený kotel na uhlí, pokrývající tepelné ztráty domu ze 100 %. Pro vytápění dvou bytů po 80 m2 a ohřev vody je uvedená spotřeba uhlí odpovídající tradičnímu domu standardního energetického provedení, spotřeba elektřiny se zdá rovněž přiměřená pro 2 domácnosti; po instalaci FVE a jejím naběhnutí ve slunečném období roku se asi i významně sníží.

Dle uvedeného skutečně na dotační podporu pro modernizaci zdroje tepla v současných podmínkách nedosáhnete, takže doporučení by mělo vycházet i z Vašich finančních možností a požadované míry komfortu obsluhy topného zdroje. Pokud jde o možnosti médií, v úvahu tedy přichází kotel na pevná paliva nebo tepelné čerpadlo.

Z toho co vím, doporučuji zůstat u zdroje na pevná paliva - pokud se Vám osvědčilo uhlí, tak moderní kotel na uhlí. Při srovnání uhlí s peletkami nebo dřevem upřednostňuji automatický kotel na uhlí z důvodu finančního (a to i přes to, že Vámi uvedené pořizovací náklady považuji za velmi optimistické) i komfortu jeho obsluhy. Předpokládám, že i komín máte již upravený pro potřeby stávajícího uhelného kotle, a je mu přizpůsobena celá otopná soustava. Moderní automat bude i úspornější oproti více než 20 let starému kotli 3. třídy; doporučuji se zaměřit na kotle 5. emisní třídy, které mají vysokou účinnost a jsou velmi úsporné. Tepelné čerpadlo (ať už vzduch - voda nebo země - voda) bych Vám doporučil tehdy, pokud byste provedli komplexní zateplení domu a rekonstrukci otopné soustavy pro nízkoteplotní topnou vodu. Ani tehdy ale nepočítejte s tím, že by se FVE o výkonu 4,55 kWp nějak významně podílela na výrobě elektřiny pro vytápění tepelným čerpadlem, spíše pro ohřev vody čerpadlem ve slunečných měsících a podle míry elektrifikace domácnosti i pro její potřeby.

Přeji hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita
Téma:  Vytápění
tisk