Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.24 / dotaz č. 181868
Dobrý den,
Kompresor tepelného čerpadla neběžel, objevivo se hlášení, že jeho chod je blokován nízkou vypařovací teplotou chladiva. Musel být vyměněn ventilátor. Jak se dá tomuto stavu předcházet? Děkuji
Dobrý den,

Tepelné čerpadlo je velmi složité technologické zařízení, které obsahuje od jednoho tisíce do několika tisíc součástek. Srdcem tepelného čerpadla je kompresor, ale stejně důležité jsou veškeré regulační, řídící a informační součástky, které jsou zapojeny v okruhu tepelného čerpadla. Takže ano, existují provozní stavy, které na základě několika samostatných čidel v systému, jedno z nich mohou být tlaková čidla. V případě, že v důsledku nízkého tlaku by byla práce tepelného čerpadla neúčinná, tak se proto raději kompresor tepelného čerpadla vůbec nespustí. Naopak při někdy vysokém tlaku chladiva, se jako ochranný mechanismus stane, že kompresor vypíná, protože by vysoký tlak mohl způsobit snížení živostnosti čerpadla.

Asi nejdůležitější hodnotou u chladicích nebo otopných systémů tlak chladiva. Ten se při výchozí instalaci měří a je garantován, změří se i případný únik, pokud k němu dojde. Pak záleží na tom, jak často je tepelné čerpadlo používáno. Při masivním používání doporučujeme třeba překontrolovat ukazatele tlaku 1x za 2 roky, jinak stačí 1x za 5 let. Bohužel většinou tlakoměry nejsou veřejně přístupné nebo jsou přístupné přes servisní rozhraní a to jen servisním zástupcům, takže Vám nakonec nezbyde nic jiného, než požádat o pravvidelnou kontrolu tlaku toho, kdo Vám čerpadlo instaloval.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk