Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.24 / dotaz č. 181901
Dobrý den,
zvažujeme koupi domu, nevíme ale vůbec jaký zvolit druh vytápění. Chtěli jsme čerpadlo vzduch-voda. Někdo říká, že starý dům v pohodě vytopí, někdo, že je to nesmysl, ať jdeme do kotle na pelety, další že tak jako tak pelety vyjdou na 15 000 měsíčně. Dům je původní, zatím nezateplovaný. V první řadě chceme dělat plastová okna. Zda to stihneme před příští topnou sezonou ještě netuším. Jelikož v obci není plyn, ten nelze. Elektrokotel by byl příliš drahý. Budeme dělat radiátory, určitě ne hned podlahovku. Zpočátku potřebujeme vytápět zhruba 80m2, ne celý dům, ten se bude rekonstruovat postupně. V domě není zatím rozvedeno žádné vytápění jen kamna v jednotlivých místnostech. Potřebujeme doporučit topení, které by bylo vhodné.
Dobrý den,

doporučit vhodný způsob vytápění domu bez bližší znalosti konkrétní budovy není možné. Bez této znalosti též není možné stanovit předpokládané náklady na vytápění, a to bez ohledu na to, jaký zdroj tepla byste instaloval.
Pro Vaší základní orientaci níže uvádím základní charakteristiky jednotlivých zdrojů.
Tepelné čerpadlo je vhodné pro tzv. nízkoteplotní otopné soustavy (teplotní spád například 40/30 °C). Nejčastěji se jedná o systém podlahového vytápění, případně vhodně navržený systém s radiátory. Vzhledem ke skutečnosti, že ve Vašem domě není instalován žádný systém, je možné instalovat jak podlahové vytápění, tak soustavu s vhodně dimenzovanými radiátory. Vzhledem k obecně nižší teplotě přívodní vody však budou muset být radiátory, jednoduše řečeno, větší. Nezanedbatelnou výhodou tepelného čerpadla je možnost napojení na fotovoltaické panely a tím snížit náklady na jeho provoz. V případě instalace pokročilého tepelného čerpadla je možné využití i pro systém chlazení.
Oproti tepelnému čerpadlu není efektivita provozu kotle na biomasu spojena s využitím zmíněné nízkoteplotní otopné soustavy a je možné instalovat soustavy využívající vyšší teplotu topné vody (teplotní spád např. 70/50 °C). Oproti návrhu soustavy pro tepelné čerpadlo mohou být radiátory menší (při vyšším teplotním spádu má radiátor o stejném rozměru vyšší výkon). Na kotel na biomasu je samozřejmě možné napojit i podlahové vytápění. Pokud v budoucnu předpokládáte instalaci podlahového vytápění doporučuji provést, při instalaci kotle, i přípravu pro tento systém. U kotle na biomasu je však třeba uvažovat s nutností zásobování palivem a též absence využití fotovoltaického systému pro jeho provoz.
Samozřejmě by bylo nejvhodnějším postupem provést nejprve opatření ke snížení spotřeby energie (výměna oken, zateplení atd.) a následně vybrat vhodný zdroj tepla a vhodné dimenzování. Rozumím však, že toto není vždy možné.
Pro komplexní rekonstrukci může využit dotační titul „Nová zelená úsporám – Oprav dům po babičce“. Tento dotační titul umožňuje získání dotace ve výši až 1 mil. Kč s vyplacením formou zálohy. Z tohoto titulu je možné financovat realizaci zateplení, instalace tepelného čerpadla, kotle na biomasu, fotovoltaiky a dalších opatření. Od počátku tohoto roku bude též možné čerpat u některých spořitelen a bank zvýhodněný úvěr.
Další možností je využití programu „Nová zelená úsporám – Standart“. Podmínky pro získání dotace jsou zde odlišné. Především pak není možné vyplacení finanční podpory formou zálohy.
V rámci dalšího postupu můžete oslovit některé z poradenských středisek EKIS/M-EKIS a nechat si zpracovat dokument NEO (Návrh energeticky úsporných opatření). Tento dokument obsahuje základní identifikaci možností úspor energie budovy. Tento návrh je v rámci energetického poradenství zdarma.

S pozdravem
Martin Horník
Odpovídá:  Ing. Martin Horník - M-EKIS Praha Ing. Horník
Téma:  Vytápění
tisk