Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.24 / dotaz č. 181929
Dobrý den,

na stránkách www.apoks.cz jsem narazil na možnost ověření návrhu komínu.

Jedná se o betonový komín Beton Fejta, výška 9,2 m, účinná výška cca 8,6 m, kouřovod cca 1,3 m, připojený spotřebič - kotel Atmos DC22S.
Některé údaje se mi nepodařilo dohledat. Jedná se o obsah CO2 a údaje o ventilátoru kotle.

Větrání je přirozené, přívod vzduchu v minulosti infiltrací okolo netěsných dveří, nyní ve dveřích větrací otvor 150x200 mm.

Komín volen BETON FEJTA P1, R=0,8, průměr 180 mm, stejný rozměr tvárnice je i pro průměr 200 mm, je to tedy také jedna z možností. Původně jsem neměl zvolen typ komínu, tak jsem počítal s nižším průměrem.


Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý komín s keramickou vložkou (tepelný odpor komínové konstrukce ve veřejně dostupných informacích nedohledán, zadán dle informace tazatele 0,8 m2.K/W). Spotřebič je závislý na vzduchu z místnosti. Vzduch je do místnosti přiveden z exteriéru otvorem o rozměru 150x200 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 180 mm. Do komínu bude připojen kotel na dřevo ATMOS DC 22S o jmenovitém výkonu 22 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 177°C, hmotnostní průtok spalin 14 g/s a požadavek na tah 23 Pa.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 8,5 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 180, při účinné výšce 8,5 m jsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 2,2 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 44,3°C. Rychlost proudění vyšla 0,69 m/s.
Doporučuji ověřit u výrobce komínu hodnotu tepelného odporu komínové konstrukce (prohlášení o vlastnostech není/nejsou veřejně dostupné). V případě, že by byl tepelný odpor nižší, zhoršilo by to tlakovou a zejména teplotní podmínku.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk