Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.24 / dotaz č. 182012
Dobrý den. Mám dotaz na bytový dům (24 bytů rok kolaudace 1950), kde každý byt má svůj vlastní plynový kotel (buď kondenzační nebo atmosférický – výkony od 18 do 28kW a dva byty mají elektrické vytápění). Nejedná se tedy o centrální vytápěcí zdroj, ale o individuální vytápěcí zdroje v majetku vlastníků jednotlivých bytů.
Každý rok se provádí pravidelné/periodické kontroly spalinových cest – komínů, kontroly provozního stavu plynových spotřebičů a jejich účinnosti a rozvodů zemního plynu.

Dotaz zní na povinnost provedení kontrol dle vyhlášky č. 38/2022 Sb. o kontrole provozovaného systému vytápění a kombinovaného systému vytápění a větrání - spadá ten to bytový dům pod tento druh kontrol?
Děkuji za odpověď.
Kontroly spalin a spalinových cest uvedená nová vyhláška 38/2022 Sb. neřeší, ale provádíte v bytovém domě kontroly správně!

Pro aplikaci vyhlášky č.38/2022 Sb. o kontrole provozovaného systému vytápění a kombinovaného systému vytápění a větrání je důležité se podívat do prvních úvodních ustanovení. V §3 vyhlášky, kde se určuje jmenovitý výkon provozovaného systému vytápění se uvádí, že se určí jako součet jmenovitých výkonů všech instalovaných zdrojů tepla nebo přípojných výkonů odběrného místa soustavy zásobování tepelnou energií. Pro obytné domy se uvažují pouze zdroje, které zásobují teplem více než jednu jednotku.

U vedeného tedy vyplývá, pokud má každá bytová jednotka svůj vlastní zdroj tepla (plynový nebo elektrický kotel) a tento zdroj tepla slouží jen a pouze pro tuto bytovou jednotku, pak se tento zdroj nepočítá do součtu jmenovitých výkonů tepla. Takže Váš bytový dům bude mít P=součet jmenovitých výkonů tepla=0 kW a proto se na Vás vyhláška nebude vztahovat.

Z tohoto důvodů se na kontrolu kotlů nebudou termíny kontrol v §4 odst. 2 nebo odst. 3 vztahovat!
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Legislativa
tisk