Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.24 / dotaz č. 182120
Dobrý den,
řeším panelový dům, který má novodobou nástavbu dvou podlaží. Původní část domu (8.n.p.) má vytápění i ohřev vody řešeno pomocí výměníku z CZT, nástavba má elektrické přímotopy a elektrické boilery. Vytápění a ohřev vody jsou tedy oddělené. V dnešní době kdy je elektřina ze sítě v PENBu tvrdě sankcionována, proto nástavba zhoršuje PENB celému domu. Chci se proto zeptat, zda je legálně možné zpracovat PENB, který by platil pouze pro původní část domu bez nástavby? Případně zpracovat 2 PENBy - jeden pro celý dům a druhý pro původní část domu a zda by tyto dva PENBy mohly legálně existovat zároveň? Děkuji Vám.
Dobrý den,

K výkladu zákona č. 406/2000 Sb. a vyhlášky 264/2020 Sb. v aktuálním znění je oprávněna Státní energetická inspekce.
Náš názor je následující:
PENB na bytový dům, který se skládá z původní části a nástavby, která má samostatný zdroj a může fungovat jako samostatný celek je možné rozdělit na dva PENBy ucelených částí, tzn jedná část je bytový dům 8.NP a druhá část je nástavba.
Stejně tak bych rozdělila společné prostory na ucelenou část pro BD a pro nástavbu a stejně tak případně garáže. Nicméně o tomto řešení bych informovala vlastníka objektu, by věděl a ideálně i souhlasil s tím, že má PENB dvou ucelených částí,
který vlastnící budou předkládat v případě prodeji či pronájmu bytu.

S pozdravem EkoWATT z.s., Gabriela Krajcarová
Odpovídá:  Ing. Gabriela Krajcarová - EKIS Praha Ekowatt tisk