Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.24 / dotaz č. 182231
Dobrý den,

řeším na své stavbě řešení vytápění krbovými kamny. Obracím se va Vás s prosbou o výpočet spalinové cesty. Má představa je zkombinovat KRBOVÁ KAMNA 6051 , Kamna Scheibal , s komínem CYKO TEC s přívodem externího vzduchu a celkovou délkou komína 6 m. Palivo - dřevo, hmotnost tok spalin 4,7 g/s , teplota spalin na hrdle spotřebiče 265 °C, požadovaný tah 10 Pa. Potřebuji tedy především vědět, jestli je tato kombinace možná a správná a jaký průměr komína zvolit.

V případě nejasností nebo dotazů mě lze kdykoli kontaktovat.

Děkuji

Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý komín s keramickou vložkou (tepelný odpor komínové konstrukce dle prohlášení o vlastnostech výrobce 0,6 m2.K/W). Do spotřebiče je vzduch přiváděn z prostoru mezistěny komínového tělesa – přívod vzduchu ke spotřebiči klesá. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 140 mm. Do komínu jsou připojena krbová kamna výrobce EUROTRADING GROUP, typ 6051 o jmenovitém výkonu 5,5 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 265°C, hmotnostní průtok spalin 4,7 g/s a požadavek na tah 12 Pa.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 4,5 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 140, při účinné výšce 4,5 m je splněna tlaková a teplotní podmínka. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 3,5 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 50,2°C. Není splněna podmínka rychlosti proudění spalin, ve výpočtu vyšla rychlost proudění 0,43 m/s, přičemž normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Rychlost proudění spalin je závislá na hmotnostním toku spalin a dimenzi komínu. Zjednodušeně řečeno, čím větší hmotnostní tok spalin a čím menší dimenze komínu (v tomto konkrétním případu je dimenze komínu nejmenší možná pro pevná paliva), tím větší rychlost proudění spalin. Zvětšováním dimenze komínu se bude rychlost proudění spalin snižovat.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk