Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.24 / dotaz č. 182964
Dobry den.mel bych dotaz ohledne vytapeni RD.Jedna se o novostavbu zdeneho nizkoenergetickeho prizemniho rodinneho dumu se sedlovou strechou s orientaci na jihovychod.RD o podlahove plose 140m2 ,4kk bude mit jako zalozni zdroj krbova kamna.Chtel bych se zeptat na doporuceni jaky hlavni zdroj vytapeni instalovat,zda tepelne cerpadlo vzduch voda vcetne teple vody nebo elektricke podlahove topeni folie Ecofilm a boiler s tepelnym cerpadlem.Do dvou let uvazuji o mtz fotovoltaicke elektrarny s bateriemi.Dekuji za pomoc pri mem rozhodovani.
Dobrý den,
při návrhu hlavního zdroje vytápění je potřeba nejprve stanovit tzv. tepelnou ztrátu objektu. Podle toho se dá stanovit kolik bude potřeba kilowatthodin na vytápění a na ohřev teplé vody (orientačně podle počtu osob).
Obecně však bude platit, že s tepelným čerpadlem vzduch/voda dosáhnete cca o 70% nižší spotřeby elektrické energie než při použití elektrických topných folií. Naopak bude platit, že investice do podlahových folií bude výrazně nižší, než v případě tepelného čerpadla a teplovodního systému vytápění.

Přesnější srovnání lze provést na základě výše zmíněného výpočtu tepelných ztrát.
Odpovídá:  Ing. Petr Kuře - EKIS Police nad Metují, IR Inspections
Téma:  Vytápění
tisk