Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.24 / dotaz č. 183952
Dobrý den. Na podzim jsme si pořídili do domu peletový kotel EdilKamin GORA 22 Slim. Firmám vyvložkovala původní šamotový komín 150mm nerezem o průměru 130mm. Po zapojení se v kotli nedostatečně spalují pelety, z komínu vytéká kondenzát. Abychom postupně vyloučili všechny faktory, které ovlivňují provoz kotle prosím o vypočtení správného komínu. Na Infothermě jsem s Vašimi spolupracovníky hovořil, že tuto službu děláte. Děkuji za odpověď, další informace můžu doplnit.
Orientační výpočet byl zpracován pro zděný komín s keramickou vložkou, dodatečně vyvložkovaný nerezovou vložkou bez izolace (tepelný odpor komínové konstrukce dopočítán 0,27 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči zajištěn z místnosti (ve výpočtu, tlaková ztráta na přívodu vzduchu = 4 Pa). Komín je prodloužen izolovaným nástavcem o délce 0,5 m. Výpočtem byla ověřována dimenze nerezové vložky DN 130 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu je připojen peletový kotel EDILKAMIN GORA 25SLIM UP o jmenovitém výkonu 21,5 kW (při částečném zatížení 5,7 kW), teplota spalin na hrdle spotřebiče 169°C (při částečném zatížení 97°C), hmotnostní průtok spalin 9,8 g/s (při částečném zatížení 3,26 g/s) a požadavkem na tah 0,01 Pa.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 7,4 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 130, při účinné výšce 7,4 m jsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 12,2 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 37,7°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,82 m/s.
Orientačně bylo ověřeno, zda je splněna tlaková podmínka i v případě celoročního provozu spotřebiče (teplota okolí pro tlakovou podmínku 30°C), a i v tomto případě je tlaková podmínka splněna.
Výpočtově, při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 130, při účinné výšce 7,4 m nejsou podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka je splněna o 5,4 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 11,5°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,23 m/s.
Teplotní podmínka je závislá zejména na teplotě spalin, tepelném odporu komínové konstrukce, výšce komínu a dimenzi komínu.
Výpočet prokázal, že teplota na ústí komínu při částečném zatížení spotřebiče je nižší než teplota rosného bodu spalin dřeva, což může zapříčinit tvorbu kondenzátu.
Z dotazu není zřejmé, jakým způsobem je ke spotřebiči zajištěn přívod vzduchu z exteriéru. Ve výpočtu je počítáno s tím, že spotřebič si bere vzduch z místnosti. Pro optimální spalování je třeba přivést dostatečné množství vzduchu.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk