Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.24 / dotaz č. 184190
Dobrý den, obracím se na Vás na základě vašeho článku https://www.apoks.cz/kominova-asociace/program-plynove-kotle/kondenz-na-fasadu/ s žádostí, zda stále lze alternativně realizovat odvod spalin z plynového kondenzačního kotle fasádou. Právě stojím, před tímto problémem, kdy mne čeká výměna původních plynových Wafek za kondenzační kotel a původní komín nelze využít a to hned z několika důvodů. Realizaci odinstalování Wafek i realizaci nových rozvodů včetně osazení novým kotlem o výkonu 19 kW mi bude realizovat certifikovaná společnost. Kominík mi sdělil, že při kontrole tělesa se vůbec nedostal na naše patro a komín je neprůchozí díky hlíně a stavebnímu materiálu z předchozích rekonstrukcí bytových jednotek nad námi. Za druhé, v našem bytu nejsou žádné světlíky ani vstupy do původního komínu.
Proto řeším žádost na výjimku umístit odvod spalin skrze fasádu. Mám povolení od předsedy SVJ i od souseda nad námi. Dle informace na stavebním úřadu na Praze 7 toto nemám vůbec řešit jelikož dle §47 pražských stavebních předpisů se mají spaliny odvádět komínem nad střechu či skrze fasádu. Stavební úřad mi tedy není schopný dát souhlasné stanovisko, jelikož není co schvalovat. Kominík mi ale nechce umožnit revizní zprávu o průchodnosti spalinových cest, jelikož takto být nesmí a odkazuje se na stavební úřad.
V tuto chvíli jsme tedy v patové situaci a nevím, zda mohu Vaším článkem argumentovat. Kominík mi sdělil, že každé 3 měsíce chodí na školení a o žádné výjimce nic neví.

Mohu požádat o Váš názor, případně radu?
Stavební úřad nemůže dát stanovisko, pokud není předložen projekt. Z obecného znění stavebního zákona lze dovozovat, že instalace systému vytápění, včetně jednotlivých částí a celkového řešení podléhá souhlasu místně příslušného stavebního úřadu. Přestože v pražských stavebních předpisech je fasádní vyústění zmíněno jako možné řešení, rozhodně to nemůže znamenat, že je možno pominout vyšší legislativu a příslušné ČSN. Znamená to pouze a jenom to, že místně příslušný stavební úřad může fasádní vyústění povolit bez posuzování dle vyhlášky 268/2009 Sb., která platí mimo Prahu.

Prakticky je tedy třeba zpracovat ohlášení stavby, které bude obsahovat popis technického řešení a vztah vyústění spalin vůči okolním stavbám a toto podat na místně příslušný stavební úřad. Po schválení záměru stavebním úřadem je možno projekt realizovat a následně nebude problém s revizí spalinové cesty ani s uvedením spotřebiče do provozu.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk