Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.24 / dotaz č. 184223
Dobrý den.
Máme rodinný dům kolaudovaný v roce 1984, je patrový. Byl stavěn z cihelných bloků z výrobního závodu v Kostelci nad Orlicí. Dům není zateplen, máme ale vyměněny okna a dveře. Nyní je dům vytápěn plynovým kotlem instalovaným v roce 1997 ( Dakon P18 Lux ). V bytě, kde máme propojen obývací pokoj s kuchyní a chodbou, jsou instalovaná krbová kamna. Topná soustava je řešena deskovými radiátory a není používán nucený oběh topného media. Toto chceme zachovat. Uvažujeme o nátěru fasády termoizolačním nátěrem. Máme instalovanou střešní fotovoltaickou elektrárnu.
Vzhledem ke skutečnostem chceme řešit topný systém a rádi bychom znali názory odborníků, co který systém přináší , v čem je specifický lepší nebo nevhodný.
Tzn. Jaký byste doporučovali systém vytápění:
- Elektrický kotel ( s možností využití fotovoltaické elektrárny)
- Tepelné čerpadlo ( s možností využití fotovoltaické elektrárny)
- Kotel na peletky
- Nějaké jiné řešení, i třeba kombinované

Chtěl jsem přiložit obrázek cihelného bloku, který byl používán ke stavbě, ale bohužel nešel do tohoto formuláře vložit.


Dobrý den,
na takto specifický dotaz bez znalosti bližších parametrů domu a především jeho současných tepelných ztrát nejsme schopni relevantně odpovědět. Doporučujeme Vám si z hlediska vyhodnocení ekonomiky náhrady stávajících zdrojů energie na vytápění (v jednotlivých variantních možnostech jak jste psal) za nový zdroj energie - je pro Vás optimální nechat si zpracovat Energetické hodnocení Vašeho rodinného domu tzv. PENB – Průkaz energetické náročnosti budovy, kde si ve vytvořeném energetickém hodnocení necháte Energetickým specialistou namodelovat jednotlivé varianty, které pak bude možno posoudit.
Podkladem pro zpracování Energetického hodnocení je vždy aktuální projektová dokumentace (například z doby výstavby) rodinného domu případně PASPORT, popis konstrukcí na obálce budovy, popis technologií v RD a je vhodné nastavit model / způsob užívání objektu vzhledem ke skutečným fakturám za energie cca za poslední 3roky (přepočtená roční spotřeba v kWh).
Obecně TEPELNÁ ČERPADLA (využívající energii okolního prostředí) jsou vhodná pro užívání v nízkoteplotním režimu tj. ideálně RD s dokončeným provedením energetických úspor na obálce budovy + podlahové vytápění. Při nízkých zimních teplotách je třeba pro vytápění využít bivalentní zdroj (elektrokotel / kamna na dřevo), výhodná je též akumulace do zásobníků. Při současných cenách energií je jednoznačně nejvýhodnějším zdrojem tepla pro vytápění rodinných domů kotel na kusové dřevo, důležitým parametrem je však "chuť a čas" manuálního přikládání, tj. ideálně minimalizovat drahé externí vstupy ve formě elektřiny.

Pokud Vám v tuto chvíli jde pouze o orientační hodnoty, doporučuji využít KALKULAČKY z webových stránek například :
https://newtools.refsite.info/s/prechod-z-elektrokotle-na-tc
nebo
- https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info

Z hlediska výměny zdroje tepla – stávající plynový kotel starší 20-ti let – je nyní možné využít - DOTACE NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA.
Výše dotací a další informace o těchto dotacích se dozvíte na :
www.novazelenausporam.cz

Z hlediska postupu prací bychom Vám rozhodně doporučili před výměnou zdroje, nebo současně zateplit kompletně obálku budovy - fasádní izolací (kontaktní EPS nebo minerální vlna), protože řešení termoizolačním nátěrem je nevyhovující – neefektivní.

S pozdravem Martin Dostálek - EKIS 4061 - Techprojekt s.r.o. Ústí nad Orlicí
Odpovídá:  Martin Dostálek - EKIS Ústí nad Orlicí Techprojekt
Téma:  Vytápění
tisk