Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.24 / dotaz č. 184756
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu a doporučení ke dvěma dotazům ohledně korektnosti dimenzování tepelné techniky u novostavby RD.

Jedná se o bungalov 5+kk, PENB B, ztráty 6,3kW, 300mm YTONG + 200mm izolace, užitná plocha 148.25m2, vytápění primárně TČ (3,8 COP) + krbová vložka 6,4kW s okruhem do vody, podlahové topení.

Navržený koncept:
TČ VAILLANT aroTHERM VWL S 75/5 AS 6,7kW COP 3,8 + hydr. jednotka VAILLANT VWL 77/5 IS
AN VAILLANT allSTOR plus VPS 300/3-5
Boiler VAILLANT VIH SW 400/3 BR
+
KV HOXTER HAKA 37/50WI

1. dotaz:
Dle propočtů projektanta vychází AN 300l - akceptuji. Nesedí mi ovšem objem bojleru 400l. Předpokládejme 4-člennou rodinu. Ostatní známí, co staví, mají max. 200-250l. Je opravdu nutné takto velká kapacita? Odůvodnění projektanta: Menší bojler v dvoušnekovém provedení není k dispozici.

Původně jsme také plánovali AN a bojler jako jednu nádobu > výhoda: úspora místa. Projektant nedoporučuje z důvodu obecně menší životnosti bojleru > při konci životnosti bojleru se mění i AN > drahé. Od dalšího projektanta máme doporučení na kombinovanou nádobu iQ TAT500TS.

2. dotaz:
Kuchyň se nachází v relativně velké vzdálenosti od bojleru (jediné místo s požadavkem na TV mimo střed RD) > plánovali jsme v kuchyňské lince malý bojler / průtokový ohřívač pro dřez (používáme minimálně) + myčku na nádobí připojenou na studenou vodu. Projektant navrhuje trvalou cirkulaci TV po celém domě.

Přemýšlím, že výhodou by mohlo být i dopojení myčky k teplé vodě a také následné využití 400l bojleru s TV.

Je další malý bojler energetická sebevražda?

Děkuji za cenné rady a názory. Uvítal bych i osobní konzultaci u vás v Nymburce. S pozdravem
Dobrý den,
Ad 1) Velikost bojleru 200 až 250 litrů je pro čtyřčlennou rodinu běžně dostatečná (ekonomická) – toto však platí v případě, že se jedná o čistě elektrický bojler, kdy je možné bojler ohřívat kontinuálně. Dnes ani čas nahřívání bojleru nemá prakticky vliv na cenu kupované elektřiny (rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem je prakticky zanedbatelný), tj. z tohoto pohledu by mohl být bojler i o něco menší. Nicméně ve chvíli, kdy mám kombinovaný bojler s ohřevem, který je časově omezen během dne (fototermika, fotovoltaika, krbová vložka) je vhodnější větší nádoba. V případě fototermického ohřevu hraje roli i nižším maximální teplota, na kterou lze tímto způsobem vodu ohřát, takže zde je výhodně počítat s větší objemem tím spíše.
Ohledně dotazu zda jednu akumulační nádobu nebo dvě - zde se jedná opravdu o nastavení preferencí – obecně pokud se jedná o novostavbu, kde se snažím uspořit co nejvíce místa, přikláněl bych se k variantě jedné nádoby a neřešil bych životnost (která navíc nemusí dopadnout podle předpokladu), v případě rekonstrukce staršího rodinného domu, kde bývají rozsáhlé prostory lze naopak využít výhod dvou nádob, např. v době mimo otopnou sezónu si mohu vystačit s menším bojlerem – toto však má význam zejména, pokud je hlavním zdrojem tepla např. manuálně přikládaný kotel na dřevo a tak se velmi liší letní a zimní způsob přípravy teplé vody.
Ad 2) Zde se přikláním k názoru projektanta, běžně projektujeme trvalou cirkulaci, protože je to uživatelsky komfortní a v tomto případě za mě osobně komfort následného užívání ospravedlňuje mírně vyšší investiční i provozní náklady. Průtokový ohřívač do kuchyně je dle mého názoru naopak zbytečný vícenáklad a další věc, kterou bude časem potřeba vyměnit. Dopojení myčky k teplé vodě je možné (pozor při výběru myčky, ne všechny to umožňují), doporučená maximální teplota je pak většinou 50°C nebo 60°C (dle výrobce). Význam má zejména v případě, kdy je ohřev vody ze solárů nebo aspoň z tepelného čerpadla.
S pozdravem Dalibor Andrejs, EKIS Nymburk.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk