Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.24 / dotaz č. 184919
Dobrý den, máme zděný komín s nerez vložkou,může se utesnit mezera ve vymetacich dvířkach mezi zděný komínem a nerez vložkou? Je tam mezera a zajímalo by mě jestli to má vliv na tah komína
Jsou dvě základní možnosti využití mezery mezi vložkou a nosnou matricí komína:
1. mezera slouží pro izolaci vložky
V tomto případě by, zejména při spalování pevných paliv, měla být mezera vyplněna izolační vatou. A to i v oblasti vymetacích dvířek. Izolace nemá přímý a podstatný vliv na tah komínu.
2. mezera slouží pro protiproudý přívod vzduchu ke spotřebiči
V tomto případě by měla být zcela volná po celé délce a obvodu vložky. Není tedy vhodné vkládat do mezery jakýkoliv materiál. Ucpání, úplné nebo částečné, by mohlo omezit přívod vzduchu pro spalování a tedy i spalovací proces včetně poklesu tahu.
V každém případě lze doporučit, aby jakékoliv zásahy do konstrukce odvodu spalin prováděla pouze odborně způsobilá osoba - tedy kominík. Při svépomocném zásahu hrozí minimálně ztráta záruky na provedení díla, ale v případě ovlivnění funkčnosti i možnost úniku spalin a tedy ohrožení života a zdraví. Je vždy výhodnější poradit se s kominíkem, minimálně v rámci povinné kontroly spalinových cest dle vyhlášky 34/2016 Sb.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk