Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.24 / dotaz č. 185103
Dobry den,
Lze navrhnout spalinovou cestu pro plynovy kondenzacni kotel 50kw prostupy ve spolecnych prostorach(chodba), pres dvouplastovou rovnou strechu paneloveho domu system T08B kolaudace 1982, ctyrpatrovy. Pripadne vedeni prostupu pres venkovni lodzie?
Teoreticky lze navrhnout a realizovat ledacos, protože naše ani evropská legislativa nezakazuje žádné takto široce definované řešení. Naopak jde cestou stanovení jednotlivých, poměrně obecných podmínek. Za určitých podmínek tedy lze v panelovém domu realizovat jak exteriérový, tak interiérový komín. Př výběru varianty by se měly zvažovat jednak užitné vlastnosti výsledného řešení, tak jeho ekonomická náročnost a v neposlední řadě i estetický vzhled.

Obecně lze za nejpřijatelnější řešení označit vedení po fasádě, přičemž je teoreticky možnost i využití strany s předsazenými balkony, což ovšem nemusí být přijatelné esteticky. Vedení interiérem je spojeno s problematickými průrazy a prostupy (především přes střechu) a často i snížením průchodnosti. Rozhodně obecně nelze doporučit vedení přes jednotlivé bytové jednotky, a to včetně balkonů.

Z výše uvedeného bývá obvykle primárně řešena varianta exteriérového komínu vedeného po fasádě objektu, a teprve v případě, že je tato varianta neprůchodná, hledají se řešení další.

V každém případě lze doporučit zpracování variantního návrhu, který by (ovšem na základě prohlídky objektu) posoudil a vyhodnotil jednotlivé dostupné varianty řešení. Podrobnější informace například zde https://www.apoks.cz/kominova-asociace/program-plynove-kotle/plyn-komin-fasadni/ .
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk