Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.24 / dotaz č. 187098
Dobrý den, žádám o ověření funkčnosti spalinové cesty pro peletová kamna RAVELLI ARIA, k izolovanému nerezovému komínu. Účinná výška komínu 8,6 m. Přívod vzduchu horizontálně cca 2,5 m. Lokalita Hustopeče u Brna.
Předem děkuji a přeji příjemný den.
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý nerezový komín (ve výpočtu zvolen RAAB – DW-Alkon, tepelný odpor 0,41 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči zajištěn samostatným, horizontálně vedeným kanálem o dimenzi 125 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze nerezového komínu DN 100 mm. Do komínu by měla být připojena peletová kamna RAVELLI ARIA o jmenovitém výkonu 5,7 kW (při částečném zatížení 2,7 kW), teplota spalin na hrdle spotřebiče 121°C (při částečném zatížení 74°C), hmotnostní průtok spalin 5,1 g/s (při částečném zatížení 3 g/s) a požadavkem na tah 10 Pa.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 8,6 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 100, při účinné výšce 8,6 m jsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 5,1 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 3,1°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,69 m/s.
Výpočtově, při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 100, při účinné výšce 8,6 m nejsou podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka není splněna o 2,1 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 19,1°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,37 m/s.
Výrobce spotřebiče deklaruje poměrně nízkou teplotu spalin na hrdle spotřebiče, což negativně ovlivňuje, jak tlakovou, tak teplotní podmínku.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk